1. Gródecko główka

Kdy: pátek 13. října, 17.30
Kde: Hrádek

Místní skupina PZKO v Hrádku zve na večer plný zábavy a skvělých cen. V Domě PZKO proběhne kvíz pro skupiny přátel anebo rodiny s dětmi. Občerstvení zajištěno.

2. Svatováclavský hudební festival

Kdy: neděle 13. října, 14.00
Kde: Nýdek,

Mezinárodní festival duchovní a staré hudby pokračuje dalšími koncerty. V neděli se můžete těšit na koncert v evangelickém kostele v Nýdku. Zazní skladby Wolfganga Amadeusa Mozarta, Ludwiga van Beethovena a Josepha Haydna.

3. Prezentace knihy (Pra) Zaolzie -102 szkice biograficzne

Kdy: pátek 13. října, 17.00
Kde: Jablunkov

V rámci Polských dnů proběhne v pátek v kavárně Mono cafe prezentace knihy Michaela Morys -Twarowského (Pra) Zaolzie -102 szkice biograficzne.

4. Výstava historických rádiových přijímačů a gramofonů

Kdy: od pátku 13. října do útery 31. října
Kde: Cieszyn

Dom narodowy na náměstí v Cieszyně zve na vernisáž výstavy Radio wczoraj i przedwczoraj, který proběhne v pátek v 17 hod. Do konce října bude zde možné shlédnout historické rádiové přijímače a gramofony.

5. Mezinárodní dekáda varhanní, komorní hudby a sborového zpěvu

Kdy: od středy 11. října do soboty 21. října
Kde: Cieszyn, Český Těšín

Pěvecké sbory, komorní tělesa, jednotlivci a další umělci se od 11. října prezentují veřejnosti v rámci XXXII Mezinárodní dekády varhanní, komorní hudby a sborového zpěvu. V pátek se můžete těšit na koncert Duszo serca, istoto duszy (19 hod, Kaple sester Boromejek, v sobotu proběhne koncert Barokní hudba jako inspirace (18 hod., Evangelický kostel na Nivach) v nedělí – koncert W cichych ogrodach (15 hod., Kostel Bonifratrů).

6. Zabijačka „bez kurtyny”

Kdy: sobota 14. října, 17.00
Kde: Karviná

Přijďte v sobotu do Fryštátu, ochutnáte zabijačkové speciality. Místní skupina PZKO Karviná-Fryštát zve na tradiční zabijačku. Kromě ochutnávky bude připraven i hudební program a vystoupení divadla z Vendryně, večer diskotéka. Možnost objednání „wysłóżki”.

7. Sobota v Amosu

Kdy: sobota 14. října, 9.00-13.00
Kde: Český Těšín

Během dopoledne v SVC Amos se budete moct zúčastnit jednoho ze tři workshopu. Na výběr budou tyto workshopy: hrnčířská dílna, umění skla – mozaika a práce se dřevem. Přihlášky online na stránce svcamos.cz.

7. Mezinárodní den archeologie

Kdy: sobota 14 října, 9.00-16.00
Kde: Chotěbuz

Archeopark Chotěbuz-Podobora zve na den s archeology. V 10.30 a ve 14.30 hod. proběhne komentovaná prohlídka hradiště s archeoložkou. Od 9 do 16 hod. bude připravena řemesná dílna – zpracování kosti a jantaru, výroba kopřivového vlákna, textilní techniky.

8. Hubertová jízda

Kdy: sobota 14 října, 10.00
Kde: Český Těšín

Jezdecký klub Český Těšín pořádá tradiční akci na závěr sezony. Sraz účastníků  do 9.30 v areálu jezdeckého klubu.

10. Pouť sv. Hedviky

Kdy: sobota 14. října, neděle 15. října
Kde: Mosty u Jablunkova

U příležitosti svátku sv. Hedviky se můžete těšit na tradiční veselici v centru obce. Pro návštěvníky budou připraveny pouťové atrakce, kolotoče, soutěže, stánky z občerstvením. Mše svaté v kostele sv. Hedviky v neděli se budou sloužit v 6.10 a v 9.00 v českém jazyce, v 7.30 a 10.30 v polském jazyce.

11. Jubilejní koncert skupiny TA Grupa

Kiedy: neděle 15. října, 15.00
Kdy: Český Těšín

Skupina TA Grupa při Místní skupině PZKO Czeski Cieszyn-Osiedle zve do KASS Střelnice na jubilejní koncert u příležitostí 15 let vzniku skupiny. Jako host vystoupí Przemysław Orszulik.

12. Ukončení cyklistické sezony s klubem Ondraszek

Kdy: neděle 15. října, 10.00
Kde: Cieszyn

Cyklistický klub PTTK Ondraszek zve všechny zájemce na společný výlet v rámci ukončení cyklistické sezony. Sraz v 10 hod. na náměstí v Cieszynie. Kolem poledne pauza a setkání a překvapení – setkání se zajímavým hostem. Cíl – chata Pod Tułem v Cisownici.

(pe)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.