1. Divadelní Festival Bez Hranic

Kdy: od neděle 1. října do neděle 9. října
Kde: Cieszyn, Český Těšín

V Českém Těšíně a Cieszyně pokračuje divadelní festival. Program na poslední dny festivalu je následující: „Sen srebrny Salomei” (čtvrtek, 18 hod., Divadlo A. Mickiewicze), „Bylo nás pět” (pátek, 16 hod., Těšínské divadlo), „Ballada dla bandyty” (sobota, 17.30 hod., Těšínské divadlo), „Dva ubohý Rumuni, co mluvěj polsky” (neděle, 16 hod., Těšínské divadlo), koncert Osiecka de Luxe (neděle, 19 hod., Dom Narodowy).

2. Generace generacím

Kdy: pátek 6. října, 18.00
Kde: Český Těšín

V Kostele sv. Petra a Pavla Na Nivách pořádá Slezská diakonie benefiční koncert ve prospěch Domova pro seniory Sarepta Komorní Lhotka. Vystoupí: Adam Bubik band, Klára Sikorová a Vojtěch Špiller.

3. Filmové babí léto

Kdy: od útery 3. října do čtvrtka 7. prosince
Kde: Třinec, Bystřice

Festival polských filmů pokračuje. V pátek bude možné shlédnout mj snímek Agnieszky Holland „Zielona granica”, v sobotu „Na samym dnie” Jerzego Skolimowského a „Strzępy” Beaty Dzianowské.

4. Hodokvas na hradě

Kdy: sobota 7. října, 9.30-19.00
Kde: Ostrava

Na Slezskoostravském hradě to opět ožije v duchu hodokvasu. Přijďte se dobře najíst, pobavit a užít si příjemný den v krásném prostředí. Program zaplní hudební kapely, divadelní představení, ukázky řemesel, show s koňmi, sokolník, mnoho tvůrčích dílniček, her nebo relax zóna Hitrádia Orion, opékání špekáčků. V 11.15 bude možné ochutnat tradiční polskou kuchyni, na zámek přijede food truck Śląskie Smaki, který uvaří i na pódiu.

5. O nejlepšího Pexesmana

Kdy: sobota 7. října, 10.00
Kde: Mosty u Jablunkova

Knihovna v Mostech u Jablunkova zve na soutěž „O nejlepšího Pexesmana”. Startuje se v pěti kategoriích: od předškoláků až po dospěláky.  Zájemci, přihlaste se do 5. 10. telefonicky na tel.: +420 558 368 014, emailem knihovna@mostyujablunkova.cz.

6. Gírová žije hudbou

Kdy: sobota 7. října, 14.00
Kde: horská chata Gírová

Výborná muzika, skvělé jídlo, speciální pivo, jarmark krásných věcí, to vše slibuje 2. ročník malého hudebního festivalu. A na které kapely se můžete těšit? Vystoupí: BLAF,  kapela Feher Fekete Kerek , Radiomaják acoustic, Veronika Kačo a Adan Sanchez.

7. Burza knih

Kdy: sobota 7. října, 8.00-12.00
Kde: Český Těšín

Městská knihovna Český Těšín zve do oddělení v Havlíčkové ulici na burzu knih. Nabídka knih zdarma pro dospělé i děti. Přijďte si vybrat tu svou.

8. „Śpiący królewicz”

Kdy: neděle 8. října, 16.00
Kde: Stonava

Místní skupina PZKO ve Stonavě zve do Domu PZKO na představení „Śpiący królewicz” v provedení Teatrzyku Bez Kurtyny – polského divadelního souboru PZKO z Karviné-Fryštátu.

9. Do Karviné na kole

Kdy: neděle 8. října, 9.00
Kde: Cieszyn, Karviná

Cyklistický turistický klub PTTK Ondraszek zve na společný výlet na kole do Karviné a okolí. Sraz v 9 hod. na náměstí v Cieszyně. Trasa povede přes Pogwizdów a Kaczyce do Karviné. Cyklisté projedou Parkem B. Němcové, navštíví Zámek Fryštát a Karvinské moře.

10. Po stopách sv. Hedviky

Kdy: od neděle 8. října do pátku 13. října
Kde: Mosty u Jablunkova

Komunitní centrum v Mostech u Jablunkova přichystalo v týdnu před poutí tématickou akci, která má hravou formou dětem a nejen jim, přiblížit život ženy, které je zasvěcen mostecký kostel. Můžete se vydat na procházku středem obce, vašim úkolem bude najít osm dobře ukrytých „kešek“, jež obsahují životní příběh slezské patronky. Kartičky pro zaznamenání průchodů stanovišti a instrukce budou k vyzvednutí v neděli v kostele sv. Hedviky a od pondělí v komunitním centru. Komu se podaří zdárně projít celou trasu, může si v pátek přijít do KC pro odměnu.

(pe)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.