STONAVA / V neděli se ve Stonavě konala jedinečná slavnost – Stonavské dožínky. Je to nejen příležitost poděkovat za letošní úrodu, ale také čas, kdy celá obec spojí své síly, aby oslavila práci zemědělců a společně se setkala.

Letos se konaly stonavské dožínky již podesáté a organizátory této jedinečné slavnosti byla Místní skupina Polského kulturně-osvětového svazu, dále obec Stonava, Farma Stonava a místní zemědělci.

Dožínkový průvod

Oslavy dožínek zahájilo slavnostní svěcení chleba, které vedl místní katolický farář Roland Manowski. Následoval dožínkový průvod, v jehož čele jeli starostové dožínek Tadeusz Koch a Wojciech Feber na vozech tažených koňmi spolu se zástupci obecního úřadu a pozvanými hosty. Mezi nimi byla také generální konzulka Polské republiky v Ostravě Izabella Wolłejko-Chwastowicz a předsedkyně Polského kulturně-osvětového svazu Helena Legowicz.

V parku Domu Polského kulturně-osvětového svazu byl symbolicky předán dožínkový chléb starostovi Stonavy Tomáši Wawrzykovi. Akci zpestřila „Kapela Góralska“, složená z muzikantů z Mostů u Jablunkova a okolních obcí. Kromě toho na pódiu vystoupily děti z místní polské a české školy, taneční skupina „Trzanowice“ a „Dziecka z Trzanowic”.

Nesmíme zapomenout ani na soutěž o nejlepší výzdobu zahrady nebo plotu, jejíž výsledky byly vyhlášeny v průběhu Stonavských dožínek. Hlavní cenu letos získali Joanna a Andrzej Bystroniovi.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego