BYSTŘICE, ČESKÝ TĚŠÍN / Zpěvačka Ewa Farna oslaví své 30. narozeniny v největší české hale v pražské O2 areně. Během tohoto speciálního večera představí písně ze všech svých alb, včetně toho nejnovějšího, kritiky vysoce ceněného alba UMAMI.

Ewa Farna slibuje jedinečný koncert, během kterého se na pódiu objeví skupina několika desítek tanečníků a sboristů a také zajímaví hosté. Mezi hosty budou také folklorní soubory ze Zaolší, na pódiu zatančí Soubor písní a tanců Olza a Folklorní soubor Bystrzyca za doprovodu kapely Lipka. Ewa Farna chce propagovat náš folklor, ukázat své kořeny. Zkoušky na koncert probíhají nejen v Praze, ale také v Zaolší.

Zahraje kapela Lipka

„Zavolala mi Ewa s nápadem propagovat naši kulturu, náš region na koncertě. Tato informace mě velmi pozitivně překvapila. Věděl jsem, že Zaolší vždy propaguje, ale tento nápad byl trefou do černého. Podle mého názoru je v současné době nejlepší “ velvyslankyně Zaolší“, za což jí nesmírně děkuji, obdivuji její nápad a odvahu. Při každé příležitosti vždy připomíná, odkud pochází, kde má své kořeny,“ řekl Chrystian Heczko. „Během telefonického rozhovoru jsme se dohodli na programu, gorolské tance bude tančit ZF Bystrzyca, těšínské tance ZPiT Olza a my, tedy Lipka, je budeme doprovázet,“ dodal Heczko.

Vystoupí Folklorní taneční soubor Bystrzyca

Navštívili jsme úterní zkoušku souboru a zeptali jsme se jeho vedoucí Renaty Polok, jak probíhají přípravy na vystoupení.

Kdy jste obdrželi informaci o vystoupení na koncertě?

V polovině září večer mi napsal Chrystian Heczko, zda máme volný termín 14. října. Vyšlo to skvěle, protože jsme na tento termín plánovali víkendové soustředění. Takže část souboru jede do Prahy, část zůstává a připravuje program na nadcházející vystoupení.

Co se vám v tu chvíli honilo hlavou?

Pocta, nadšení, obrovská vlna radosti.

Jaká byla reakce členů souboru?

Super extra!!! Cituji: „Nejlepší ráno mého života“. Napsala jsem jim o půl osmé ráno, což znamená, že jsem s touto skvělou zprávou část kolegů ze souboru vzbudila.

Je to pro soubor velká výzva?

Je to pro nás velká výzva, ještě nikdy jsme nevystupovali na tak velkém pódiu před tolika lidmi. Jsme moc rádi, je to jedinečná příležitost ukázat náš folklor v největší hale v České republice. Určitě všichni cítíme trochu stresu. Je to velká zodpovědnost reprezentovat naše Zaolší v O2 areně. Děkujeme Ewce, že s tímto nápadem přišla. Dáme do toho všechno, aby se tato sobota vydařila na maximum. Už teď je jasné, že to pro nás všechny bude nezapomenutelný zážitek.

Co budete v O2 areně tančit? Kolik tanečníků do Prahy pojede?

Do Prahy pojede 12 tanečníků, máme připravené pásmo gorolských tanců, včetně łowiynzioka a samozřejmě našeho mietlorza, dále chodzony, rejna, świniorz, polka a lynderu. Proč právě tyto tance? Tak jsme si to choreograficky připravili, nikdy předtím jsme nevystupovali v prostoru 16 x 2,5 metru. A protože většina gorolských tanců se tančí v kruhu, museli jsme si s nestandardním prostorem trochu pohrát.

Vystoupí soubor písní a tanců Olza

Zeptali jsme se také manažera souboru Olza Romana Kulhánka, jak probíhají přípravy na koncert.

Kdy jste se dozvěděli o tom, že na koncertě vystoupíte?

V září mě oslovila Ewa s prosbou, zda bychom nezatančili jako support na jejím koncertě v O2 areně. Tato zpráva příjemně překvapila nejen mě. Je to velká výzva pro celý soubor.

Jaké tance na koncertě předvedete?

Máme připravené tance z Těšínska, konkrétně trojok a slezský čardáš. Na jevišti bude 12 tanečníků, tedy 4 trojice. Tyto tance máme dobře zvládnuté, ale problém je s jevištěm, protože máme prostor 16 na 2,5 metru, takže jsme museli choreografii přizpůsobit podmínkám.

Je to pro tým velká výzva?

Vystoupení v O2 Areně je velmi prestižní. Děkujeme Ewě za odvahu prezentovat náš folklor na takovém koncertě, je to skvělá prezentace našeho regionu, naší kultury.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.