ČESKÝ TĚŠÍN / Jerzy Cieńciała je jedním z největších národních aktivistů 19. století. Této osobnosti bude věnována další přednáška Mezigenerační regionální univerzity Polského kulturně-osvětového svazu v ČR. Přednášku přednese ve čtvrtek 14. září 2023 v 17 hodin v Polském centru v Českém Těšíně (ul. Střelniční) Prof. Karol Daniel Kadłubiec.

Jerzy Cieńciała (1834-1913) – sedlák, starosta Mistřovic, poslanec Národního sněmu v Opavě a poslanec vídeňského parlamentu, se narodil v Mistřovicích v rodině osvíceného sedláka, národně uvědomělého, činného téměř ve všech polských organizacích v tehdejším Těšínském knížectví, a svou činností významně přispěl ke zvýšení úrovně zemědělského školství i národního života Poláků, jejichž práva hájil jako poslanec v Opavě a ve Vídni. Není proto divu, že byl nazýván polským králem a byly mu svěřovány čestné funkce. Místo jeho věčného odpočinku se nachází na evangelickém hřbitově v Mistřovicích.

Přednášející: Prof. Dr. Karol Daniel Kadlubiec, DrSc.

Prof. PhDr. Karol Daniel Kadłubiec, DrSc. vynikající jazykovědec, etnolog, animátor kulturního života na Těšínském Slezsku, autor mnoha vědeckých prací o Těšínsku. Působil na mnoha univerzitních pracovištích v Polsku a České republice, je emeritním profesorem Ostravské univerzity.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego