Ve čtvrtek 7. září se po společném zahájení školního roku v Polské škole v Praze uskutečnil 12. ročník Národního čtení, v jehož rámci se četla kniha „Nad Niemenem“ od Elizy Orzeszkové.

Kromě učitelů a žáků Polské školy v Praze se čtení zúčastnila předsedkyně Polského klubu v Praze Małgorzata Bejšovec, první rada Velvyslanectví Polské republiky v Praze Agata Mazur, konzulka Anna Bogusz, zástupce ředitele Institutu pro rozvoj polského jazyka sv. Maxmiliána Marii Kolbeho Jacek Janowiak, člen správní rady Nadace Jana Olszewského pro pomoc Polákům na Východě Juliusz Szymczak-Gałkowski a předseda spolku Macierz Szkolna v ČR Marek Bystroń.

Kniha „Nad Niemnem“ je jedním z nejvýznamnějších děl polské literatury pojednávajících o Lednovém povstání, jehož 160. výročí si v roce 2023 připomínáme.

Všichni s dojetím a velkým potěšením četli úryvky z románu. Společné čtení připravila paní Beata Mocová, učitelka polského jazyka na polské škole a zároveň zástupkyně Polského institutu v Praze.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego