1. Den sv. Václava

Kdy: čtvrtek 28. září, 9.00-17.00
Kde: Chotěbuz

Přijďte v sobotu do Archeoparku oslavit svátek patrona českých zemí, poučit se a přenést se do dávných časů. Na programu jsou vzdělávací hra, tvoření pro děti se svatováclavskou tematikou a další atrakce. U příležitosti státního svátku proběhne i mše svatá.

2. Putovní filmový festival Watch docs

Kdy: od čtvrtka 28. října do neděle 1 října
Kde: Cieszyn

V Cieszyně se koná mezinárodní filmový festival Watch docs, věnovaný lidským právům. Během 3 dní budou mít diváci možnost zhlédnout filmy z celého světa, v nichž se angažovanost lidskými právy spojuje s filmovým uměním. Zve Świetlica Krytyki Politycznej.

3. Festival čokolády a sladkostí a Festival světových kuchyni

Kdy: od pátku 29. září do neděle 1. října
Kde: Cieszyn

Na náměstí v Cieszyně bude možné ochutnat čokolády a cukrovinky a také se zúčastnit sladkých workshopů. Můžete se těšit rovněž na gastrofestival se specialitami světových kuchyni.

4. Prezentace Dzieje Cieszyńskiej Drukarni „Dziedzictwa”

Kdy: pátek 29. září, 17.00
Kde: Cieszyn

Książnica Cieszyńska zve na další z cyklu setkání Cymelia i osobliwości ze zbiorów Książnicy Cieszyńskiej. Tentokrát budou zájemcům prezentovány unikátní archiválie spojené s provozem tiskárny „Dziedzictwa bł. Jana Sarkandra”.

5. Silesian dixie band

Kdy: pátek 29. září, 17.00
Kde: Český Těšín

Jazzový koncert rozproudí komorní atmosféru kavárny a čítárny Avion na koncertě oblíbeného uskupení. S jazzmany vystoupí Dina Sedláčková.

6. 120 let od první výstavy Polskiego Towarzystwa Ludoznawczego v Cieszyně

Kdy: pátek 29. září, 15.30
Kde: Cieszyn

Muzeum Śląska Cieszyńskiego a Etnografická sekce Hlavního výboru PZKO zvou do muzea na vernisáž výstavy „Od wystawy do muzeum – 120 lat od pierwszej wystawy Polskiego Towarzystwa Ludoznawczego w Cieszynie” a přednášku Hanny Grudniewské „O czasach, kiedy każdy mógł zostać ludoznawcą”.

7. Ukončení pastevní sezony

Kdy: sobota 30. září, 10.00
Kde: Brenná

Zveme na ukončení pastevní sezony na Kozí farmu v Brenné. Můžete se těšit na hudební workshopy a výuku hraní na pastýřské nástroje (10.00), výlet s průvodcem na Starý Grůň (11.00), workshopy výroby sýrů (13.00) a vystoupení kapely Bukóń  z Jablunkova.

8. Dny věží a rozhleden v Horní Suché

Kdy: 30. září, 14. října, 8.00-18.00
Kde: Horní Suchá

Obec Horní Suchá nabízí v rámci Dnů věží a rozhleden vstup na skipovou věž F4 a prohlídku krytu CO. Výjezd výtahem vždy v půl a celou hodinu. Rezervace: 596 425 515.

9. Ladislav Zibura – s mámou a tátou do Afriky

Kdy: neděle 1. října, 18.00
Kde: Český Těšín

Když rodinná dovolená, tak jedině v Africe! Cestovatel a spisovatel Ladislav Zibura vám přijede do Kina Central vyprávět o tom, jak vzal své rodiče na safari. Usednete do terénního land cruiseru a společně se vydáte na 6 000 kilometrů dlouhou jízdu Namibií a Botswanou. Těšit se můžete na národní parky plné zvířat, plavbu po řece Okavango, nejstarší poušť světa plnou života a nádherné scenérie, které znáte z National Geographic.

10. Divadelní festival bez hranic

Kdy: od neděle 1. října do neděle 9. října
Kde: Český Těšín

V Českém Těšíně a Cieszyně proběhne 32. ročník mezinárodního divadelního festivalu. O tomto víkendu bude možné shlédnout hru Divadla pod Palmovkou Encyklopedie akčního filmu (něděle 1. října, 19.00, Těšínské divadlo).

(pe)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego