V sobotu 12. srpna zemřel ve věku 93 let známý a uznávaný aktivista Albert Grzebień. V letech 1950-1955 byl učitelem na polské škole v Bohumíně, poté přešel do Železáren a drátoven Bohumín, kde pracoval až do odchodu do důchodu.

Již v období těsně po druhé světové válce začal být aktivní v mládežnickém hnutí v našem regionu. V letech 1947-1951 byl členem Svazu polské mládeže ve Skřečoni, v jehož výboru působil jako sekretář a byl také členem souborů.

Od roku 1952 se aktivně zapojil do práce skřečoňské skupiny Kroužku PZKO. Členem výboru a revizní komise byl nepřetržitě od roku 1955 do roku 2019, zastával funkce předsedy, tajemníka, vedoucího centra a více než 30 let pilně a svědomitě vykonával odpovědnou funkci pokladníka organizace.

Aktivně se podílel na práci souborů

Aktivně se zapojoval do práce souborů PZKO Skřečoň. Více než 50 let byl členem smíšeného pěveckého sboru Hasło, s nímž zaznamenal více než 500 vystoupení při akcích a událostech organizace, přehlídkách, festivalech PZKO i v Polsku – je držitelem zlatého odznaku I. stupně Polského svazu sborů a orchestrů ve Varšavě. V letech 1947-87 byl členem divadelního souboru Świt, kde pět let zastával funkci předsedy rady souboru. Na jevišti se objevil více než 110krát v různých rolích v celovečerních hrách, jednoaktovkách a scénkách. Se souborem vystupoval ve Skřečoni, okolí a v Polsku. Nejvíce se však proslavil jako zpěvák populární skrzeczońské estrádní a kabaretní skupiny Andrusi, s níž odehrál přes 200 představení téměř po celém Zaolší a také v Polsku, přičemž nejpopulárnější byla postava, kterou vytvořil – nezapomenutelná a nesmírně populární „Skrzeczonianka“.

Kromě toho byl 13 let členem výboru Sdružení rodičů a přátel školy působícího při polské škole v Dolní Lutyni a zároveň působil jako styčný důstojník mezi PZKO a školou. Dva roky působil v předsednictvu Bogumínského městského výboru PZKO. Jako odraz jeho bohaté a dlouholeté společenské a kulturní činnosti mu bylo uděleno nejvyšší vyznamenání „Zasloužilý o svaz I. stupně“ – zlatý odznak podruhé spojený se zápisem do Zlaté knihy zásluh Hlavního výboru PZKO, který obdržel v roce 1999 u příležitosti svých 70. narozenin.

Za angažovanost v již padesátileté spolupráci mezi PZKO ve Skřečoni a spřáteleným Grodkowským spolkem milovníků země obdržel vyznamenání „Zasloužilý o regionální hnutí“ udělované Předsednictvem Opolského kulturně-osvětového spolku a také diplom a vyznamenání starosty města Grodków.

Pravidelně se účastnil všech aktivit a akcí organizace, naposledy byl přítomen na červencové slavnosti a vodáckém výletu ve Věřňovicích. Vždy si našel čas na radu a pomoc v rámci souborů Hasło, Świt a Andrusi, stejně jako vedení MS PZKO – celkem 72 let aktivní společenské činnosti. Bude nám chybět v kulturním a osvětovém životě, ale jeho obrovský přínos jako obětavého aktivisty a společenského pracovníka zůstane. Odešel člověk hodný největší úcty, který nám bude ještě dlouho chybět.

Čest jeho památce!

Místní skupina PZKO Bohumín-Skřečoň

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego