KARVINÁ-RÁJ / V neděli 30. července se konala odpustová slavnost svaté Anny. Začala v 8.00 hodin mší svatou v polštině v kapli svaté Anny v Karviné-Ráji. V 10:00 se pak sloužila mše svatá v češtině. Od 9:00 hodin přicházeli lidé na zahradu Domu Polského kulturně-osvětového svazu, kde se mohli najíst domácích koláčů, napít se, setkat se spolužáky a děti si mohly zahrát různé hry a malovat křídami na asfalt.

Umělecký program na zahradě zahájila ve 14 hodin horalská kapela „Czerchla“. Během koncertu přicházelo stále více lidí a prostor k sezení se rychle zaplnil. Největší zájem o slavnost měli lidé důchodového věku. Někteří měli příležitost setkat se po dlouhých letech se svými starými přáteli. Všichni si mezi sebou povídali a smáli se, zatímco v pozadí hrála kapela. Další početnou skupinou byly děti, které běhaly a hrály si pod širým nebem, soutěžily o ceny v soutěžích připravených Místní skupinou kroužku PZKO, navazovaly nová přátelství a malovaly.

Mimo jiné vystoupila taneční skupina „Trzanowice“ a dětský soubor „Dziecka z Trzanowic”

V 15.00 hodin se všem představila Taneční skupina „Trzanowice“ a dětský soubor „Dziecka z Trzanowic”“. Děti vystoupily na pódium jako první a všechny překvapily svou odvahou a dovednostmi. Poté Taneční skupina „Trzanowice“ předvedla lidové tance.

Po nich vystoupila kapela „Dobry wieczór“, kterou založil Lech Gattnar. Kapela představila lidové písně různého původu – z Těšínského Slezska a dalších oblastí Polska, České republiky, ale i ze Slovenska a jednu z Bulharska. Závěrečným bodem programu byla skupina Galaxie Rock, která zahrála mimo jiné polské rockové písně. V den konání poutě se konaly také Polské radovánky a setkání absolventů polské základní školy v Karviné-Ráji.

(jg)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego