GUTY / V neděli 20. srpna se v zahradě Domu PZKO v Gutech konaly 55. Slezské dožínky. Po třech letech opět vyrazil také dožínkový průvod. Pořadatelé připravili bohatý program a chutné jídlo.

Přestože Slezské dožínky začaly průvodem ve 13 hodin, Dům PZKO byl pro veřejnost otevřen již od ranních hodin. Lidé se zde mohli naobědvat, koupit si koláče nebo zákusky.

Letos se opět konal průvod

Dožínkový průvod tradičně vyrazil od místní konečné autobusové zastávky a zamířil k PZKO. V jeho čele šel taneční soubor Trzanovice a dechová hudba Jablunkovanka. Nechyběl ani kočár tažený koňmi, ve kterém se spolu s hospodáři svezl předseda místního PZKO Jan Kaleta, a za nimi další kapely, které později vystoupily na dožínkovém jevišti.

Letos se role dožínkových hospodářů ujal nejstarší syn předsedy gutského PZKO Jan Kaleta s manželkou Michaelou. Ještě před zahájením programu jim jejich dcera Ania připravila malé překvapení. Zazpívala rodičům a zahrála na flétnu.

Těžká práce zemědělců je u konce

„Dožínky jsou krásný svátek, který stojí za to takto oslavit, protože těžká práce zemědělců skončila a teď je čas se sejít a pobavit se,“ začala program dožínek Zdenka Walachová.

Dožínkový obřad předvedl taneční soubor Trzanowice. Hospodáři byli obdarováni chlebem a dožínkovým věncem. Na pódiu se v tento den představil také Soubor písní a tanců Olza z Českého Těšína, soubory Chór a Chóreczek z Horní Suché, soubor Dudoski ze spřátelené obce Jasienica a dechová hudba Jablunkovanka.

V publiku byli přítomni také pozvaní hosté, mezi nimiž nechyběla generální konzulka Polské republiky Izabella Wołłejko-Chwastowicz, předsedkyně HV PZKO Helena Legowicz, primátorka města Třince Věra Palkovská. Všechny dámy poděkovaly pořadatelům za jejich práci a za přípravu dožínek. Předseda je obdaroval domácím dožínkovým chlebem.

Bohatá gastronomická nabídka

Největší fronty se tvořily u stánků s občerstvením, slunce ten den svítilo opravdu intenzivně. I přes vedro si všichni užívali pěkného počasí. Přítomní mohli využít široké nabídky občerstvení. Kromě limonády a piva si mohli koupit například koláče, zákusky, jelita se zelím, domácí chlebíčky s tlačenkou, vepřovou pečeni s knedlíkem a pro děti byla připravena spousta zmrzliny.

Pro nejmenší byl k dispozici také skákací hrad a večer se konala dožínková tombola.

Tak velké akci předcházely pečlivé přípravy od sečení trávy až po pečení chleba a přípravu masa. Členové PZKO v Gutech se na letošní dožínky připravovali už od středy, aby potěšili a vyhověli všem příchozím.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego