JABLUNKOV / V pátek začal 76. ročník festivalu Gorolski Święto. Vrcholem prvního dne „Gorola“ bylo jubilejní vystoupení Folklorního souboru „Zaolzi“ a Dětského souboru „Zaolzioczek“, které působí při Místní skupině Polského kulturně-osvětového svazu v Jablunkově. U příležitosti 20. výročí založení souborů byla na jevišti uvedena „Pohádka o čertově mlýně na Girové“.

Gorolski Święto začalo tradičně v pátek (4. srpna 2023). Odpoledne předal starosta Jablunkova Jiří Hamrozi symbolické klíče od bran města. Výjimečným hostem tohoto dne byl ministr zemědělství Marek Výborný.

Na pódiu vystoupily soubory Malá Istebná a Polana. Poté se představili vypravěči – vítězové soutěže „Po cieszyńsku, po obu stronach Olzy“ a vítězové pěveckých soutěží z České republiky, Polska a Slovenska. Po nich vystoupil soubor „Orawianie“ z Lipnice Velké, Gajdošská ľudová hudba Beskýd z obce Oravská Polhora na Slovensku a „Ziemia Bydgoska“ z Bydhoště. Jako host vystoupila skupina „Grupul de datini si traditii“ z Negreni v Rumunsku.

V rámci programového bodu „Był tu jedyn gajdosziczek“ diváky bavili Trombitáši Štefánikovci ze Slovenska, Oravská muzika „Arva“ z Lipnice Velké, Gajdošská ľudová hudba Javorina ze Slovenska. Pastýřské rituály spojené s pasením volů na horských pastvinách Babí hory předvedli „Wolorze“ – Oravský divadelní soubor. Vystoupil také soubor „Orawiacy“ z Lipnice Velké.

„Pohádka o čertově mlýně na Girové“

Vrcholem pátečního programu bylo vystoupení Folklorního souboru „Zaolzi“ a souboru „Zaolzioczek“ u příležitosti 20. výročí jejich založení.

“ Autory našeho jubilejního programu byli Lucie Peter Tomek a Michal Němec. Vzhledem k 20. výročí jsme chtěli přijít s něčím originálním. Chtěli jsme ukázat všechny tance, které jsme za dobu naší existence prezentovali, spojit je do jednoho celku. A právě o tom je „Pohádka o čertově mlýně na Girové“. Na jevišti se objeví „Zaolzi“ a také „Zaolzioczek“,“ prozradil Tomasz Cienciała, člen souboru. Diváci více než dvouhodinové představení ocenili bouřlivým potleskem.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego