ČESKÝ TĚŠÍN, ŠVÉDSKO / Žáci polské základní školy v Českém Těšíně navštívili Švédsko. Idylickou zemi navštívili osmáci a deváťáci na sedm dní od 12. do 18. června.

Žáci měli možnost poznat mnoho krásných míst tohoto státu pod dohledem vyučujících z kabinetu cizích jazyků – Małgorzaty Piasecké, Beaty Bojdy, Marty Bocek a Heleny Pękały. Mimo jiné navštívili největší maják, krmili losy a navštívili hlavní města Švédska a Dánska.

Učitelka Helena Pękała popisuje, jak celý výlet probíhal:

Ve Švédsku jsme si prohlédli hlavně krásný ostrov Öland, kde jsme byli ubytováni. Öland je druhým největším ostrovem Švédska a je také zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Po příjezdu do kempu jsme zjistili, že jsme tam téměř sami. To nám ale náramně vyhovovalo, protože fotbalové a volejbalové hřiště bylo vlastně jen pro nás. Výhodou byl i mořský záliv, který byl bezpečný. Nebyl sice hluboký, ale na zchlazení nebo hry bohatě stačil.

Navštívili jsme severní a jižní část ostrova a viděli nejvyšší maják Långe Jan, který je švédskou národní kulturní památkou. Z majáku jsme měli krásný výhled a také jsme viděli různé druhy ptáků, protože je tam ptačí rezervace. Byli tam také tuleni, ke kterým jsme se samozřejmě nemohli přiblížit, ale byli jsme velmi blízko a viděli jsme je žít ve volné přírodě.

Viděli jsme typické mlýny, do kterých jsme mohli vstoupit a podívat se, jak dříve fungovaly. Mohli jsme také vidět fenomenální vápencové sloupy Byrums raukar, kterých je v oblasti asi 120 a některé z nich jsou vysoké až čtyři metry. Viděli jsme také zblízka losy a mohli jsme je nakrmit.

Další text pod fotogalerií.

Tři evropské metropole během jednoho pobytu

Druhý den jsme navštívili Stockholm, cesta byla dlouhá, protože jsme museli jet 5 hodin autobusem z našeho kempu, ale návštěva města stála za to. Navštívili jsme muzeum Vasa, kde je vystavena jediná téměř kompletně zachovalá konstrukce válečné lodi ze 17. století, kterou se kdy podařilo zachránit. Ve Stockholmu jsme viděli střídání stráží v královském paláci, které bylo velmi působivé, a Nobelovo muzeum, věnované Nobelově ceně a jejím laureátům.

Na zpáteční cestě jsme měli možnost prohlédnout si Kodaň, hlavní město Dánska, kde byla středem naší pozornosti Malá mořská víla – symbol města.

Další text pod fotogalerií.

Výlet trval sedm dní, ale první a poslední den jsme věnovali na dopravu. Z Českého Těšína jsme jeli vlakem do Prahy, kde na nás čekal autobus, který nás odvezl do Švédska, samozřejmě s trajektem po cestě. Krása a klid ostrova nám připomněly, že i my musíme pečovat o toto životní prostředí pro všechny živé tvory. Největším kladem bylo počasí, které nám dokonale vyhovovalo.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.