NEBORY / V sobotu se v areálu Domu PZKO a TJ v Neborech konal Den Nebor. Společně ho uspořádaly dvě organizace působící v této části Třince – Místní skupina Polského kulturně-osvětového svazu v Neborech a Tělovýchovná jednota Nebory.

Příležitostí k uspořádání akce byla dvě výročí. TJ Nebory letos slaví 60. výročí založení, Místní skupina PZKO v Neborech 75. výročí založení. „Místní skupina byla založena v prosinci 1947, proto jsme se rozhodli oslavit 75. výročí i letos,“ vysvětluje předsedkyně MS PZKO Halina Szczotka.

Obě organizace se rozhodly proto uspořádat společnou akci s názvem Den Nebor. Záštitu nad akcí převzala primátorka Třince Věra Palkovská.

Talentovaní zpěváci z Nebor

Na pódiu u Domu PZKO vystoupily děti z polské školy a z české školy. Sedm dětí z polské třídy se představilo v prázdninovém pásmu písní a básní. Kromě toho zazpívaly dvě talentované zpěvačky – sestry Ela a Anita Tomanek. Českou školu reprezentovaly dvě zpívající dívky.

Ukázalo se, že v Neborech je řada hudebně nadaných mladých lidí. Bouřlivým potleskem diváci odměnili i další účinkující – sourozence Daniela a Helenu Pustówkovy a Terezu Krausovou.

Folklorní soubor a dechovka

Hosté, kteří zaplnili zahradu Domu PZKO, mohli obdivovat také Soubor písní a tanců Olza, který pracuje pod vedením Romana Kulhanka. Tanečníci se předvedli ve dvou blocích. Nejprve zatančili těšínské tance a ve druhém bloku zatančili valašské tance.

Mezi tanci vystoupila lidová kapela rodiny Pustówkových z Nebor, která si ke společnému muzicírování přizvala i Czesława Pomykacze.

Na Dni Nebor zahrála také dechovka Jablunkovanka z Jablunkova.

Příležitost k předání vyznamenání

Organizátoři se rozhodli využít akci také k poděkování všem, kteří se aktivně podílejí na životě Nebor. Oceněné nominovaly jednotlivé organizace působící v Neborech i ty, které již svou činnost ukončily. MS PZKO Nebory se tak rozhodlo ocenit Helenu Sikorovou, Halinu Steblovou, Halinu Cieślarovou, Irenu Waszutovou a in memoriam Zdenka Krzyżanka. TJ Niebory nominovala Martina Oszeldu (in memoriam), Jana Osmanczyka a Karla Mendroka. Organizace zahradkářů se rozhodla ocenit Josefa Polaka, Jana Polaka a Břetislava Sedláčka. Další organizací působící v Neborech je HC Nebory, který vyznamenal Bogdana Piwku a Mariana Franka.

Vyznamenán byl také Jaroslav Osmanczyk, který byl jedním ze zakladatelů Místní organizace chovatelů poštovních holubů. Tato organizace po 32 letech činnosti v roce 2021 zanikla. Nejstarší organizací působící v Neborech byl Sbor dobrovolných hasičů, založený v roce 1906. Ten bohužel ukončil svou činnost v roce 2017. Pořadatelé předali ocenění bývalým hasičům Adrianu Červenákovi a Jozefu Brzežkovi.

Ocenění převzali také Adolf Bolek, předseda osadního výboru města Třince, a místní kronikářka Hana Dziadková. Osadní výbor nominoval Vladislava Macuru, Jiřího Klimka, Karla Maroše, Ernu Gorgolovou a Blaženu Pokornou.

Večer zahrály dvě kapely: Druhý dech a STS.

Pořadatelé připravili také spoustu atrakcí pro děti, pro které byla akce zároveň příležitostí oslavit začátek letních prázdnin.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.