REGION / „Naše historie za řekou Olzou“ je projekt, který realizuje nadace „Świetlik“ z Bydhoště. V jeho rámci se dobrovolníci z nadace „Swietlik“ již podruhé vydali do Zaolší, aby uklidili polské náhrobky na místních hřbitovech.

Během předchozí návštěvy v loňském roce nadace čistila náhrobky na hřbitovech v Karviné-Mexiku, Komorní Lhotce a Svibici. O činnosti nadace jsme si povídali s Annou Kujawkou, dobrovolnicí nadace „Świetlik“, v rozhovoru pro naši redakci.

Letos dobrovolníci nadace Swietlik pracovali v pondělí na hřbitově v Orlové, v úterý v Karviné-Dolech a ve středu v Karviné-Mexiku. Ještě předtím však navštívili několik míst důležitých pro polskou komunitu v Zaolší.

Uklízeli polské hroby a zároveň se seznamovali s regionem

Anna Kujawka z nadace Swietlik zdůrazňuje, že jejich aktivity jsou živou lekcí historie. Dobrovolníci vyzbrojení sekačkami a zahradnickými nůžkami odkrývají břečťanem porostlé hroby a dozvídají se mnoho informací o historii lidí, kteří v oblasti žili.

Małgorzata Rakowska je seznámila s tématem Zaolší. Jan Przywara jim vyprávěl o Żwirkowisku a provedl je místní pamětní síní. U památníku bývalého polského gymnázia Juliusze Słowackého v Obrokách v Orlové se setkali s Andrzejem Bartulcem, který návštěvníkům z Bydhoště vyprávěl o historii tohoto místa. Třetí den začal návštěvou polského knihkupectví rodiny Wirthových v Českém Těšíně a živou lekcí historie v kostele svatého Petra z Alkantary, kterou vedla Tereza Ondruszová.

Nad projektem nadace v Bydhošti převzala čestnou záštitu Izabella Wołłejko-Chwastowicz, generální konzulka Polské republiky v Ostravě

Projekt nadace z Bydhošti se konal pod čestnou záštitou Izabelly Wolłejko-Chwastowicz, generální konzulky Polské republiky v Ostravě, a byl spolufinancován Národním institutem polského kulturního dědictví v zahraničí „Polonika“. „Péče o polské náhrobky je projevem naší hrdosti na to, že zde žijeme,“ říká Chwastowicz. „A aktivity místních Poláků jsou tak mnohostranné a intenzivní, že chápu, že někdy nemají dost času a pracovních sil, aby se o vše postarali. Proto pan Stanisław Kołek ze sdružení Olza Pro, které se stará o hřbitovy v Zaolší, hledal podporu a pozval nadaci na Zaolší,“ dodává Chwastowicz.

Generální konzulka Polska v Ostravě navštívila dobrovolníky v úterý 25. srpna během jejich práce na hřbitově v Karviné-Dolech. „Chtěla jsem se s dobrovolníky z Nadace Swietlik setkat nejen proto, abychom se seznámili, ale především proto, abychom si vyměnili informace, podělili se o materiály, které máme, a povzbudili je, že jejich příjezd by neměl být jednorázovým podnikem,“ vysvětlila Izabella Wolłejko-Chwastowicz v rozhovoru s naší redakcí.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.