OSTRAVA / Již po devětadvacáté se v Ostravě sešli zástupci polského, českého a slovenského byznysu na XXIX. setkání podnikatelů z České republiky, Polska a Slovenska, které pořádá Česko-polská obchodní komora.

První část setkání se uskutečnila v prostorách ostravské radnice. Proběhla zde konference s názvem. „Energetická bezpečnost, potravinová soběstačnost a kritická infrastruktura v reakci na ozbrojený konflikt na Ukrajině“. Jednání a první programový blok zahájil bývalý český premiér Mirek Topolánek, který hovořil o energetické bezpečnosti. V tomto bloku se hovořilo také o stavu potravinářského průmyslu. Druhý programový blok byl věnován dopravní logistice v česko-polském příhraničí.

Setkání v zahradách konzulátu

Na konferenční část navázalo setkání v zahradách Generálního konzulátu Polské republiky v Ostravě. Odpolednem provázel moderátor Roman Wróbel. Odpolední část byla zahájena zpěvem polské, české a slovenské hymny.

„Bohatá historie setkání v polsko-česko-slovenském pohraničí nás vede k přesvědčení, že budoucnost bude stejně pozitivní a že polské, české a slovenské firmy najdou společné trhy a budou spolupracovat. Ráda bych srdečně přivítala všechny účastníky konference, kteří dnes dopoledne v budově ostravské radnice diskutovali o velmi závažných tématech. Hovořilo se o energetické bezpečnosti, potravinové bezpečnosti. Svět, jak ho známe, se blíží ke konci. Musíme být silní, tvrdí, ale především odvážní a otevření novým výzvám. K tomu má sloužit tato konference a toto setkání,“ přivítala hosty generální konzulka Polské republiky v Ostravě Izabella Wołłejko-Chwastowicz.

Hosty přivítal také Daniel Piekarski, první tajemník polského velvyslanectví v Praze, který předal pozdravy od velvyslance Mateusze Gniazdowského.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego