1. Jazz Open Ostrava

Kdy: od 7. června do 22. června
Kde: Ostrava

Již 17. ročník festivalu Jazz Open Ostrava přináší do Ostravy řadu koncertů jazzové hudby. V pátek v 19 hod. v budově Českého rozhlasu Ostrava vystoupí ostravská jazzová legenda Boris Band Combination s hostem Jiřím Haladou (sax). Podrobností na stránce jazzopen.cz.

2. Pohádkový les v Amosu

Kdy: pátek 16. června, 13.00-17.00
Kde: Český Těšín

Užijte si zábavné odpoledne s pohádkovými postavami na zahradě SVC Amos. Můžete se těšit na oblíbené postavy z pohádek, kouzelnické vystoupení Radany, cirkusovou zábavu s Klauny, pohádkové soutěže a spoustu dalších atrakci.

3. Svátek tří bratří

Kdy: od pátku 16. června do neděle 18. června
Kde: Cieszyn, Český Těšín

Můžete se těšit na bohatý program: koncerty, atrakce pro děti a mnoho doprovodných akci. Z důvodu rekonstrukce náměstí v Cieszyně se polská č8st festivalu bude konat ve sportovní hale. Akci odstartuje páteční slavnostní průvod a společné setkání představitelů měst Českého Těšína a Cieszyna na mostě Družby. Vystoupí hvězdy české a polské hudební scény, mj Sztywny Pal Azji, Kobranocka, Olympic, Adam Ďurica, Sara James, v neděli pak regionální soubory, např. Slezanek a Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Cieszyńskiej.

4. Dny Karviné

Kdy: pátek 16. června, sobota 17. června
Kde: Karviná

Pátek a sobota budou v Karviné patřit oslavám. Dny města začnou v pátek v 16.00 hodin na Masarykově náměstí a kromě něj postupně rozezvučí i areál Lodičky a v sobotu pak i Oázu. V sobotu bude hvězdou večera Lucie Bílá.  Nebude chybět program pro děti a projížďky koňským spřežením.

5. Výjimečný koncert v Ježišově kostele

Kdy: sobota 16. června, 18.00
Kde: Cieszyn

V Ježišově kostele na Vyšní bráně zazní poprvé v Polsku „The Holy Spirit Mass” skladba norského skladatele Kima Andre Arnesena, která měla premiéru v roce 2017 ve Vašingtonu, u příležitosti 500. let reformace. Během sobotního koncertu uslyšíme první polské předvedení teto skladby. Vystoupí Bielski Chór Kameralny, vokální kvintet Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” a varhaník Krzysztof Karcz. Zisk z koncertu bude věnován pro Fundaci Zdrowia Śląska Cieszyńskiego.

6. Vem tátu do kina

Kdy: sobota 18. června, 14.30
Kde: Třinec

Oslavte den otců v kině Kosmos kde od 14.00 bude pro vás připravená báječná filmová projekce: Spider-Man: Napříč paralelními světy, Transformers: Probuzení monster a PAPPA MIA! 

7. Industriada

Kdy: sobota 17. června, 11.00-17.00
Kde: Ustroň

V sobotu zveme k putování po stopách technických památek. Na seznamu zajímavých míst, které můžete během akce navštívit, je např. Muzeum Drukarstwa v Cieszynie, které nabídne výstavu a komentované prohlídky, Muzeum Ustrońskie im. Jana Jarockiego v Ustroni (nevšední prohlídky, multimediální prezentace, workshopy, ukázka uměleckého kovářství a další atrakce), Stara Fabryka v Bílsku-Bělé (otevření expozice, komentované procházky, přednáška, workshopy, promítání filmu a další).

8. Pietní akt k uctění památky obětí důlního neštěstí v r. 1894

Kdy: 17. června, 12.00
Kde: Karviná

Spolek Stará Karviná zve na Pietní akt k uctění památky obětí důlního neštěstí v r. 1894 v Karviné. Setkání začne ve 12.00 mší svatou za zemřelé horníky v kostele sv. Petra z Alkantary. Po mši se vydá slavnostní průvod s krojovanými horníky a kapelou k nedaleké kapli obětem důlního neštěstí, kde bude znovu umístěna socha Nejsvětějšího Srce Ježišova, promluví hosté a budou položeny věnce.

9. Letnice na Ostrém

Kdy: sobota 17 června, 10.00-24.00
Kde: Košařiska

Chata Ostrý zve na minifestival folk, country a bluegrass. Vystoupí: Monča a Kája Byrtusovi, Liberda Gang, Druhá Náhoda, Labajovcí, Drnkalisti a jako hlavní host Vodopád z Brezna. Akce se koná pouze za pěkného počasí, za deště v 16 hod. vystoupí na chatě skupina Vodopád.

10. Víkend na kole

Kdy: sobota 17. června, 10.00; neděle 18. června, 9.30
Kde: Cieszyn, Hažlach, Chalupki

Turistický cyklistický klub Ondraszek zve o nadcházejícím víkendu na dva výlety na kolech. V sobotu proběhne Těšínský rodinný výlet na kole, sraz v 10 hodin u sportovní haly. Trasa povede do obce Hažlach, kde na programu budou hry a soutěže. V neděli se cyklisté výdaji do Chalupek a Ratiboře. Sraz u restaurace Zajazd przy kominku v Zabełkowie.

(pe)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego