ČESKÝ TĚŠÍN / Loutková scéna Těšínského divadla Bajka letos slaví 75. narozeniny. Při této příležitosti se 19. května uskutečnila premiéra unikátní hry Tkalkyně mraků na motivy knihy Katarzyny Jackowské-Enemuo. Po představení v režii Dory Bouzkové následoval křest zpěvníku „Piosenki z Bajki / Písničky z Bajky” a koncert Katarzyny Jackowské-Enemuo. Představení můžete s celou rodinou zhlédnout v Těšínském divadle v Českém Těšíně ještě dnes v 17.00 hodin.

Přestože je v dnešním světě stále těžší najít hru, která se dotýká důležitých témat, Bajka se rozhodla navzdory trendům řešit to nejdůležitější – téma odchodu blízkých. Povídka Tkalkyně mraků vyšla v roce 2021. Podle slov její autorky Katarzyny Jackowské-Enemuo vznikla kniha po smrti její dcery a je reakcí na nedostatek literatury, která by nejmladším pomohla vyrovnat se s emocemi po ztrátě blízkých.

„Je těžké mluvit s dětmi o nevyhnutelném, o smrti, o nemoci, o věcech, které se zdají být zcela zbytečné“

„Pak jsem si uvědomila, že neznám žádný, ale vůbec žádný příběh pro děti, který by mluvil o smrti. A o tom, co se děje s námi, kteří tu zůstaneme po smrti někoho blízkého. Pak mě napadlo – a co děti ještě mladší, které svět chápou zcela neintelektuálně? Je těžké mluvit s dětmi o nevyhnutelném, o smrti, o nemoci, o věcech, které se zdají být zcela nesmyslné, někdy dokonce nespravedlivé. Je těžké s nimi mluvit o tom, co se děje s člověkem, který tomu musí čelit,“ píše o své knize Katarzyna Jackowska-Enemuo.

Hru, která měla premiéru 19. května, režírovala oceňovaná Dora Bouzková. Hudbu k představení složila Dina neboli Daniela Sedláčková. Po premiéře si diváci vyslechli koncert Katarzyny Jackowské-Enemuo. Proběhl také křest zpěvníku „Piosenki z Bajki / Písničky z Bajky”. Zpěvník je určen dětem a učitelům mateřských, základních a uměleckých škol. Ve zpěvníku je kromě textu, notového zápisu a ilustrací vztahujících se k pohádkovým inscenacím také QR kód, pomocí kterého si lze písničky stáhnout v audio podobě.

„Mám pocit, jako kdybych se vrátila domů“

Zeptali jsme se autorky Katarzyny Jackowské-Enemuo, která při příležitosti premiéry přijela na několik dní do Cieszyna, na její dojmy z pobytu a samotného představení. „Jsem nadšená. Jsem v sedmém nebi. V Cieszyně jsem nikdy v životě nebyla, dlouho jsem chtěla přijet. Když jsem se dozvěděla, že se bude hrát “ Tkalkyně mraků“, byla jsem velmi šťastná. Jedná se o druhou adaptaci. Ta první byla v divadle Ateneum v Katovicích. Mám pocit, jako kdybych se vrátila domů. Ti lidé tady, to, jak děvčata (pozn. red. – herečky) pracují s příběhem a co s ním udělaly, je úchvatné. Představení se mi moc líbí a jsem plná obdivu k hloubce práce, kterou děvčata odvedla.

„Podle mých zkušeností se děti mnohem lépe vyrovnávají se smrtí“

Zeptali jsme se také Dory Bouzkové, zda je téma odcházení, smrti, které se objevuje ve hře Tkalkyně mraků, tématem pro děti? „Samozřejmě. Podle mých zkušeností se děti se smrtí vyrovnávají mnohem lépe. Nemají předsudky, náklonnosti, vnímají bolest jako přirozenou součást života, nevnímají ji jako něco špatného. Bolest není něco špatného. Děti o ní často chtějí mluvit a ptát se. Toto téma existuje, nemůžeme předstírat, že neexistuje. Smrt je součástí života. V Mexiku se smrt slaví tancem, hudbou a hostinou. Legenda praví, že duše, na které se vzpomíná, žijí v zemi vzpomínek, a teprve když už není na koho vzpomínat, umírají podruhé a odcházejí.

„Doufám, že naše představení inspiruje velké i malé diváky ke sdílení postřehů, a to je dobře. V naší společnosti jsou často klíčová témata, jako je narození a smrt, odsouvána na okraj, jako by byla špinavá. Jsou však přirozenou součástí života. Jsme tak zapojeni do života mezi nimi. Zaměřujeme se na hromadění věcí, ambice a výkonnost, ještě větší ambice, více peněz a ještě lepší práci. Když se vrátíme k tomu, co je nejdůležitější, tlak a ambice zmizí a my si užíváme stav přirozeného plynutí života. Kdy se věci dějí samy od sebe tím nejlepším způsobem,“ dodává režisérka.

Na dnešní představení jsou stále k dispozici vstupenky

Ještě je čas zhlédnout představení dnes v 17 hodin pro celou rodinu. Vstupenky na dnešní odpolední představení jsou k dispozici na webových stránkách divadla.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego