ČESKÝ TĚŠÍN / Duben je pro žáky devátých tříd základních škol klíčovým měsícem. Právě v tomto týdnu se ve čtvrtek a v pátek konají přijímací zkoušky na střední školy v České republice.

Přijímací zkoušky se konaly také na Obchodní akademii v Českém Těšíně. Zkoušky skládali žáci, kteří si vybrali obory zakončené maturitní zkouškou. Uchazeči měli k řešení jednotné testy z českého jazyka a literatury a matematiky. Výsledky budou vyhlášeny 28. dubna 2023.

Na Obchodní akademii se přihlásilo celkem 60 uchazečů. Počet přihlášených studentů z polských tříd je dostatečný pro otevření polské třídy. Do třídy s polským jazykem vyučovacím plánuje škola přijmout 15 uchazečů.

Zkouška z matematiky byla obtížná

Přijímací zkoušky v „obchodce“ skládali také deváťáci z Polské základní školy Wisławy Szymborské ve Vendryni.

„Testy z matematiky byly obtížnější než ty, na základě kterých jsme se na zkoušky připravovali. Jedním z důvodů, proč jsem se rozhodl přihlásit se na Obchodní akademii, je to, že bydlím blízko,“ řekl Jakub Hladík.

„Matematika byla těžká. A také bylo hodně stresu,“ souhlasil jeho kolega Tomasz Walach.

„Na Obchodní akademii jsem se přihlásil, protože mě zajímá ekonomie a podnikání. Jako druhou střední školu jsem si vybral Střední školu techniky a služeb v Karviné. Protože jsem dobrovolný hasič, vybral jsem si směr „hasičský technik“ – dodal Tomasz Wałach.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego