CIESZYN / Muzeum tiskařství v Cieszyně s unikátními sbírkami a stále funkčními stroji je skvostem mezi památkami Těšínského Slezska, známým po celé zemi. Nedávno znovu otevřelo své brány po rozsáhlé rekonstrukci.

Muzeum založil v roce 1996 Karol Franek. Jako dlouholetému zaměstnanci tiskárny v Cieszyně mu byla historie tiskařského řemesla obzvláště blízká.

Funkční exponáty

Muzeum tiskařství nedávno prošlo rozsáhlou rekonstrukcí a bylo znovu otevřeno. Stejně jako před modernizací představuje nejen dnes již zaniklé artefakty minulosti. Expozice se totiž skládá z fungujících exponátů. Návštěvníci si mohou prohlédnout typografickou tiskárnu s množstvím písem, matric, odlévacích a vázacích strojů. V rámci grafických dílen si každý může vlastnoručně připravit matrici s textem nebo kresbou a poté na starém tiskařském lisu vytisknout na papír.

Muzeum tisku v Cieszyně je jediným místem svého druhu v Polsku, kde je veškeré shromážděné vybavení plně funkční. Návštěvníci si zde mohou nejen prohlédnout různé stroje a zařízení, ale také se dozvědět o jejich využití v bývalých tiskárnách.

Nejen exkurze, ale i dílny

Během prohlídky návštěvníci sledují postupné fáze vzniku tisku starou, archaickou metodou: od ručního uspořádání textu pomocí jednoho písmene, následného skládání a odlévání na složitém stroji, tisku na papír až po závěrečnou fázi spojení celku do knihy.

Muzeum tisku v Cieszyně je možné navštívit individuálně. Je také možné objednat prohlídku s vybranými dílnami pro celou skupinu, což je například zajímavý návrh pro školní vzdělávací exkurze.

Otevírací doba

Muzeum je otevřeno v následujících časech:
Pátek 14:00-20:00
Sobota 11:00-18:00 hod.
Neděle 11:00-18:00 hod.
Pondělí 10:00-15:00 hod.
Úterý 10:00-15:00 hod.
Středa 10:00-15:00 hod.
Čtvrtek 10:00-15:00 hod.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego