OLDŘICHOVICE / Minulý týden se žáci základní školy v Oldřichovicích zúčastnili zajímavé aktivity. Vedl ji malíř František Szymczysko v rámci projektu „Puzzle Tour“. Během workshopu, který trval 1,5 hodiny, měly děti možnost seznámit se se základy práce umělce.

„Pan František Szymczysko poslal naší škole nabídku. Nevěděli jsme, co máme očekávat, protože popis byl docela záhadný. Po kurzu jsem však byla velmi pozitivně překvapena. Děti velmi zajímalo, co jim přednášející říká,“ řekla Alina Rucka, učitelka první a druhé třídy.

Jak nám paní učitelka řekla, žáci byli rozděleni do tří skupin. Každý z nich dostal puzzle, které, jak se po složení ukázalo, zobrazovaly malíře Pawla Wałacha, Edwarda Kaima a malířku Zofii Wanok.

Děti se dozvěděly, co je to krajina, portrét, zátiší a autoportrét

„Pan Szymczysko se ptal, jakou profesi tito lidé zastávají. Paní Zofia Wanok byla prohlášena za modelku nebo módní návrhářku, jeden z malířů za policistu. Nakonec, aby dětem napověděl, přinesl vedoucí do místnosti malířské pomůcky – paletu, štětce a barvy. V tu chvíli se děti jednomyslně shodly, že jsou to malíři,“ uvedla Alina Rucka.

Na otázku vedoucího, zda se každý může stát malířem, odpověděli žáci stejně jednomyslně, že každý, i ten, kdo nerad maluje. Děti se pak dozvěděly, co je to krajina, portrét, zátiší a autoportrét. Děti si povídaly o tom, které obrazy se jim líbily a které ne a proč. Nakonec Szymczysko přinesl obrovské puzzle. Žáci měli za úkol uspořádat je podle obrázku.

„Byla jsem překvapená, jak děti krásně spolupracovaly. Bylo to něco úžasného. Nebylo to žádné tahání za ruce, ale společná porada o tom, jak uspořádat obrázky. Děti se dozvěděly spoustu zajímavých věcí,“ uzavřela učitelka.

Projekt Puzzle Tour

František Szymczysko je povoláním výtvarník, pracuje jako knihovník a grafik. Je také autorem vzdělávacího projektu „Puzzle Tour“. Partnery projektu jsou Těšínské Slezské folklorní centrum v Cieszyně a Polské sdružení výtvarných umělců v České republice.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego