HAVÍŘOV-BLUDOVICE / Karibská atmosféra panovala na 96. ročníku Babského plesu, který se konal v sobotu 11. února v Domě Polského kulturně-osvětového svazu v Bludovicích.

Akce začala uvítacím ceremoniálem a tradiční polonézou, na kterou podle pravidel plesu musí ženy pozvat muže. K tanci hrála hudební skupina Smolaři a večerem provázela Ewa Troszok.

Prvním bodem programu bylo vystoupení profesionálního tanečního páru z Tanečního klubu Elán v Třinci: Terezy Bogaczové a Michala Kozuba. Druhým bodem programu byl netrpělivě očekávaný Chłopobalet, scénka chlapů v nejlepších letech. V předchozích ročnících předvedli slavný kankán, labutí jezero, břišní tance nebo japonské tance. Letošní vystoupení bylo inspirováno Piráty z Karibiku.

Závěrečným bodem programu byla tombola, ve které byly jako každý rok hodnotné ceny. Hosté plesu mohli vyhrát týdenní pobyt u polského moře pro šest osob nebo elektrický skútr.

Téměř 100 let tradice

„Babski bal je pravděpodobně jednou z nejstarších plesových akcí v regionu, první ročník se konal již v roce 1928 v hostinci u Andrzeje Kołorze v Dolních Datyních. Tehdy ho pořádala Macierz Szkolna, sdružení rodičů polské dvoutřídní školy. Od té doby se akce koná každoročně a po přestávce způsobené druhou světovou válkou ji v roce 1949 obnovila nově založená Místní skupina PZKO v Dolních Datyních. Od roku 1955 do roku 1972 akci spolupořádalo Sdružení rodičů a přátel školy v Dolních Datyních.

Historie plesu byla přerušena na počátku 90. let 20. století. Několik let se ples nekonal, pak jsme se skupinou kamarádů obnovili tradici v Domě PZKO v Bludovicích. První ples se zde konal v roce 2004 a od té doby, kromě dvou let pandémie, se ples koná každoročně,“ říká Stanislaw Kołorz, organizátor akce.

Na plese platí pravidla

„Chtěli jsme zachovat tradice typické pro tento ples, a sice že celý večer k tanci vyzývají dámy pány a pouze jednou je tanec, během kterého si pánové mohou vybrat dámy k tanci. Uprostřed sálu je také tradiční zvon, který padá na tančící páry, a podle pravidel plesu z roku 1928 musí dámy pod tímto zvonem políbit své partnery. Pak musí svému partnerovi koupit od zvoníka čokoládu.

Volíme také Lva salonu, to je ten nejgalantnější a nejšarmantnější muž, kterého zvolila ženská rada. Dámy se sejdou před půlnocí, spočítají pánům kotiliony a potvrzení, že kolikrát byli pod zvonem. Jimi zvolený Lev salonu obdrží šerpu s kloboukem a cenu, letos chytré hodinky,“ dodává Stanislaw Kolorz.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.