BĚLORUSKO / Soudce Dzmitry Bubenchik u oblastního soudu v Grodně dnes oznámil rozsudek v případu novináře Andrzeje Poczobuta. Byl odsouzen k 8 letům v trestanecké kolonii.

Běloruský novinář a aktivista polské menšiny Andrzej Poczobut byl úřady obviněn z „podněcování nenávisti“ a jeho činnosti – spočívající v podporování polskosti a publikování historických článků – byly přisuzovány znaky „rehabilitace nacismu“. Byl také obviněn z vyzývání k sankcím a z jednání v neprospěch Běloruska.

„Jedná se o skandální rozsudek, politicky motivovaný a namířený proti polské menšině v Bělorusku,“ odsoudilo odsouzení Andrzeje Poczobuta polské ministerstvo zahraničních věcí.

„Odsuzujeme nespravedlivý rozsudek vynesený soudem autoritářského státu. Andrzej Poczobut je polský a běloruský vlastenec. Stojíme za ním a budeme za ním stát i nadále. Přijde den, kdy svobodný Andrzej Poczobut a bělorusští Poláci budou moci žít ve svobodném Bělorusku,“ napsal na Twitteru mluvčí ministerstva zahraničních věcí Lukasz Jasina.

Andrzej Poczobut strávil ve vazbě již více než 460 dní

Hrozil mu trest až 12 let vězení. Soudní proces začal 16. ledna 2023. Byl rovněž tajný, což znamená, že se ho nemohli zúčastnit příbuzní ani média. Andrzej Poczobut strávil ve vazbě již více než 460 dní, zatčen byl v březnu 2021.

Více informací o soudním procesu s Andrzejem Poczobutem najdete v článku níže:

https://cs.zwrot.cz/2023/01/zacal-soudni-proces-s-andrzejem-poczobutem-spolecne-prohlaseni-predsedu-vyboru-sejmu-a-senatu/

Přeložený text

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego