Předsednictvo Rady světové polské diaspory, realizující své statutární cíle, rozhodlo 10. listopadu 2022 ve Varšavě o svolání VI. Sjezdu Polonie a Poláků v zahraničí v roce 2023. Sjezd se uskuteční na přelomu června a července ve spolupráci se Sdružením „Wspólnota Polska” a zástupci polského státu.

Dohoda o organizaci sjezdu byla podepsána 10. prosince 2022 ve Vídni. Bylo rozhodnuto, že VI. Sjezd Polonie a Poláků v zahraničí se bude konat ve dnech 29. června až 2. července 2023 v Sejmu Polské republiky ve Varšavě.

„Tváří v tvář novým výzvám dnešního světa chceme projednat nejpalčivější a nejdůležitější problémy, které trápí Poláky, vzájemné vztahy spojující zemi s Poláky v zahraničí a naznačit žádoucí směry jejich dalšího rozvoje, jakož i zapojit hlas Polonie a Poláků v zahraničí do velké celonárodní diskuse o podobě a minulosti Polska,“ uvádí se v komuniké organizátorů.

Setkání po pěti letech

Od roku 1992 je Rada světové polské diaspory iniciátorem po sobě jdoucích Sjezdu Polonie a Poláků v zahraničí, které jsou pořádány společně se Sdružením „Wspólnota Polska“ a tradičně se konají v polském parlamentu ve Varšavě. Letos uplynulo pět let od posledního V. Sjezdu Polonie a Poláků ze zahraničí, který se konal u příležitosti 100. výročí znovuzískání nezávislosti Polska.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego