BÍLSKO-BĚLÁ / V budově bývalé továrny na sukno a vlněné zboží se nachází Stara Fabryka (Stará továrna), pobočka Historického muzea v Bílsku-Bělé. Bílsko bylo skutečně významným centrem textilní výroby v Polsku.

Textilní tradice zde sahají do mnohem vzdálenější minulosti, než je 19. století, kdy byla založena továrna, která se nyní proměnila v muzeum, jež je pobočkou Historického muzea v Bílsku-Bělé. Návštěvníci si mohou prohlédnout stálou historickou expozici Od włókiennictwa do małego fiata. Przemysł Bielska-Białej w XIX i XX wieku (Od textilního průmyslu do malého fiata. Průmysl v Bílsku-Bělé v 19. a 20. století)

Muzeum se nachází v centru města Bílsko-Běla. Vystaveny jsou artefakty související s průmyslovou historií tohoto dvouměstí. Kromě tradičních prohlídek pořádá muzeum také workshopy pro organizované skupiny a muzejní lekce.

Vedoucí pobočky Piotr Kenig při prohlídce výstavy zdůrazňuje, že Bílsko (na rozdíl od sousední Bělé) je součástí Těšínského Slezska. Během prohlídky odhaluje vazby Bílska na Cieszyn, který byl tehdy hlavním městem regionu, a Bílsko na jeho periferii.

Vedoucí pobočky Piotr Kenig zdůrazňuje, že Bílsko (na rozdíl od sousední Bělé) je součástí Těšínského Slezska.

Otevírací doba muzea a ceny

Vstupenka stojí 14 zlotých, zvýhodněná 9 zlotých. K dispozici jsou také rodinné vstupenky za cenu 32 zlotých. Za prohlídku s polským průvodcem zaplatíte 40 PLN za skupinu. Je však třeba mít na paměti, že prohlídky s průvodcem je třeba rezervovat předem.

Muzeum se nachází na náměstí Żwirki i Wigury 8, telefonní číslo je 0048 33 812 23 67, e-mail: piotr.kenig@muzeum.bielsko.pl.

Pondělízavřeno
Úterý9:00–15:00
Středa9:00–16:00
Čtvrtek11:00–18:00
Pátek9:00–16:00
Sobota9:00–15:00
Neděle10:00–17:00

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.