RZESZÓW / Ve dnech 17. – 21. listopadu 2022 se v Rzeszowě koná konference pořádaná Rzeszowskou pobočkou Sdružení „Wspólnota Polska“ s názvem „Světový festival polských folklorních souborů jako forma kulturní činnosti polských komunit – jejich role v utváření obrazu a propagaci Polska“.

Tématem konference je role folklorních festivalů a dalších forem polské kulturní činnosti při utváření a propagaci obrazu Polska, Podkarpatska a Rzeszowa. Setkání má hybridní charakter, který umožní přímou účast zájemců ze všech částí světa.

Suszanie představí tance převážně z našeho regionu

Kromě referátů a diskusí, které lze sledovat také online, se v sobotu (19. listopadu) představí soubor písní a tanců Suszanie spolu s pěveckým sborem Chórek.

„Tato konferencje se koná každoročně a vždy je pozván soubor z Rzeszowa, aby vystoupil pro účastníky. Tentokrát pozvali náš soubor Suszanie a Chórek,“ uvedla Barbara Mračna, vedoucí souboru.

„Mariusz Grudzień, místopředseda rzeszowské pobočky Sdružení „Wspólnota Polska“, nás požádal, abychom představili tance z našeho regionu a z České republiky. Určitě budeme tančit těšínské tance, které máme velmi dobře zvládnuté. Vybrali jsme také tance z druhého konce našeho regionu, dolanské tance s hornickou tematikou. To bude pro diváky jistě zajímavé. Máme celou řadu západočeských tanců a přidali jsme také židovské tance. V našem regionu jsou velmi oblíbené, a tak jsme si mysleli, že by se mohly líbit i tam,“ dodala Barbara Mračna.

(PAI, MW)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.