POLSKO / „Probíhají práce na zjištění všeho, co se stalo v obci Przewodów, několik kilometrů od polsko-ukrajinských hranic; na místě pracují specialisté a přizvali jsme také mezinárodní experty,“ řekl premiér Mateusz Morawiecki po zasedání vlády.

Co se stalo v obci Przewodów?

K výbuchu v obci Przewodów došlo v úterý kolem 16:00. Przewodów leží pět kilometrů od ukrajinských hranic. Výbuch zabil dva polské občany.

Mluvčí ministerstva zahraničních věcí Łukasz Jasina včera večer oznámil, že „… v 15:40 v oblasti obce Przewodów v Hrubieszowském okrese Lublinského vojvodství dopadla raketa ruské výroby, v důsledku čehož zemřeli dva občané Polské republiky“.

Premiér Mateusz Morawiecki vyjádřil soustrast rodinám obětí. „Mohu vás ujistit, že nenecháme rodiny samotné, nenecháme jejich blízké samotné,“ zdůraznil.

Duda: Neexistují důkazy o tom, kdo raketu vypálil

„Na místě probíhají práce. Americký prezident Joe Biden přislíbil podporu v podobě amerických expertů, kteří pomohou s vyšetřováním místa tragické události. Půjde o společnou, dalo by se říci spojeneckou akci,“ řekl prezident Andrzej Duda.

Prezident vyjádřil naději, že celá záležitost bude podrobně vysvětlena. „Víme, že prakticky celý den probíhal ruský raketový útok na Ukrajinu, ale v tuto chvíli nemáme žádné jasné důkazy o tom, kdo raketu vypálil. Vyšetřovací činnosti pokračují,“ informoval.

„S největší pravděpodobností šlo o raketu ruské výroby, ale v tuto chvíli se vše ještě vyšetřuje,“ dodal Andrzej Duda.

Zlepšení bojové připravenosti

Premiér Mateusz Morawiecki sdělil, že bylo rozhodnuto o zvýšení bojové připravenosti vybraných složek polských ozbrojených sil se zvláštním důrazem na monitorování vzdušného prostoru. „Toto monitorování vzdušného prostoru probíhá a bude probíhat ve zvýšené míře společně se spojenci,“ zdůraznil.

Předvolání velvyslance Ruské federace

Premiér uvedl, že bylo rozhodnuto předvolat velvyslance Ruské federace na ministerstvo zahraničí. „Rozhovor s velvyslancem Ruské federace Sergejem Andrejevem, který byl předvolán na MZV, se uskutečnil a skončil již v úterý před půlnocí,“ sdělil v úterý večer agentuře PAP mluvčí MZV Lukasz Jasina.

Výzva ke zdrženlivosti

Předseda vlády vyzval Poláky ke zdrženlivosti. „Vyzývám všechny Poláky, aby v souvislosti s touto tragédií zachovali klid. Buďme ohleduplní. Nenechme sebou manipulovat. Nyní se musíme řídit zdrženlivostí a obezřetností. Musíme být obezřetní a vycházet pouze z faktů,“ řekl.

V projevu k polskému lidu varoval před falešnými zprávami. „Nesmíme podlehnout všem těmto manipulacím, nesmíme podlehnout fake news. Buďme ohleduplní a naslouchejme zprávám, které pocházejí z ověřených zdrojů. Naslouchejme také zprávám vlády a našich spojenců. Vyzývám všechny krajany, aby zachovali klid a byli mimořádně obezřetní vůči pokusům o dezinformace. V této hodině, ve dnech, jako je tento, musíme držet při sobě. Společně jsme v bezpečí a společně se nenecháme zastrašit. Společně jsme silní,“ – dodal. (PAP, HS)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.