V sobotu 22. října se členové MK PZKO ve Stříteži vydali na výlet. Program byl rozdělen do dvou částí.

Prvním cílem bylo hasičské muzeum v Žorech, které připomíná, že město Žory několikrát vyhořelo. Stavba svým tvarem a barvou připomíná oheň. Uvnitř je krátký film o vzniku muzea.

V podzemní části je mnoho informací o ohni, jeho zapalování, nebezpečí, které představuje, a jsou zde také interaktivní stanoviště. Ty jsou zajímavé zejména pro děti. Návštěvníci u vchodu obdrží kartičku s otázkami, které je třeba zodpovědět.

Palmový dům v Gliwicích

Po návštěvě muzea se tým vydal do Gliwic, kde bylo možné navštívit Městský palmový dům. Jeho historie sahá až do roku 1880. Výstava zahrnuje mnoho zajímavých tropických rostlin, jako jsou palmy (kanárské fénixy jsou staré přes 120 let), sukulenty, kaktusy a subtropické užitkové rostliny.

V budově se nachází také akvarijní expozice se čtyřmi sladkovodními biotopy a v nich žijícími rybami. Účastníci měli také čas na procházku po Gliwicích. Zajímavým zpestřením byl Gliwický půlmaraton, který se ten den konal.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.