REGION / Včera náš region navštívil ministr kultury České republiky Martin Baxa. Zavítal do Mostů u Jablunkova, Bukovce a Českého Těšína.

V Bukovci ministr navštívil zrekonstruovanou základní školu, kde vystoupila skupina Pastyreczki. Setkal se také se starostkou obce Monikou Czepczorovou a předsedou MS PZKO Bohdanem Czepczorem.

„Mluvili jsme o velmi dobrých česko-polských vztazích v obci. Ministr si prohlédl zrekonstruovanou polskou školu a její moderní vybavení, které se podařilo získat díky podpoře kraje. Byl nadšený z vystoupení souboru Pastyreczki. Zabývali jsme se také potřebou rekonstrukce Domu PZKO. Pana ministra jsme pozvali na oslavy 670 let od založení obce, které se uskuteční v příštím roce,“ prozradila starostka Monika Czepczorová.

Soubor Pastyreczki z Bukovce během návštěvy ministra kultury

V Mostech a Jablunkově

V Mostech u Jablunkova se ministr zastavil v Šancích a navštívil také Dům PZKO Kasowy. V Jablunkově si společně se starostou Jiřím Hamrozim prohlédl Muzeum Trojmezí.

Setkání s polskou menšinou

V Českém Těšíně ministr kultury Martin Baxa nejprve navštívil sídlo HV PZKO na Střelniční ulici, kde se setkal v Polském centru s představiteli Polského kulturně-osvětového svazu v ČR a Kongresu Poláků.

Předsedkyně HV PZKO Helena Legowicz ho seznámila s nejdůležitějšími informacemi o činnosti PZKO, hovořila o akcích pořádaných PZKO, členské základně, domech PZKO. Zvláštní prostor věnovala problematice financování menšinových médií.

Předseda Kongresu Poláků Mariusz Wałach a místopředseda Józef Szymeczek vysvětlili ministrovi strukturu polských organizací na Zaolší a význam, který má Kongres Poláků pro polskou komunitu.

Zahájení divadelního festivalu

Ministr se také zúčastnil slavnostního zahájení Divadelního festivalu nad řekou. Představení „Šumař na střeše“ v podání Polské scény Těšínského divadla se kvůli počasí výjimečně odehrálo na jevišti Těšínského divadla, nikoliv u řeky, jak bylo původně plánováno.

Ministr kultury České republiky Martin Baxa

„Polská kultura je úžasná v každém ohledu. Do našeho plzeňského divadla jezdila polská divadla, ale chtěl jsem se podívat i na to, co uvádějí místní polsky mluvící umělci. Jsem tu díky Stanislavu Folwarcznému, který je velkým fanouškem a podporovatelem polské kultury,“ řekl ministr.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.