OLDŘICHOVICE / Místní skupina PZKO Oldřichovice zve na víkendový seminář o základech bílého hlasu.

Během dvoudenního setkání, které se uskuteční 17. a 18. září 2022, se účastníci naučí, jak odhalit bílý hlas, jak ovládat jeho barvu, aby mohli zazpívat jak ukolébavku dítěti, tak pastýřské volání. Naučí se také techniky pro uvolnění těla a aktivaci svalů podporujících dýchání.

„S písněmi budeme pracovat velmi vědomě. Od mluveného projevu přes zpěv až po práci s textem. Cestováním do různých částí světa poznáme nejen konkrétní kulturu, ale také hlasovou produkci daného regionu,“ zve vedoucí workshopu Katarzyna Broda-Firla.

Bílý zpěv, známý také jako lidový, etnický nebo primitivní zpěv, je jasný a svobodný, ale také jemný a lehký. Pro naše předky to byla přirozená potřeba vyjádření, která je provázela jak v každodenním životě, tak při velmi významných příležitostech. Byla prostředkem komunikace a posilovala sociální vazby. Vyjadřovala pravdu o světě a člověku.

Vyjádření sebe sama a objevení vnitřní síly

„Volný zpěv zahrnuje práci s různými částmi těla, správné držení těla, pružnost a správný svalový tonus. Během této lekce se přiblížíme k svobodnějšímu vyjadřování a rozvoji hudebnosti. Prostřednictvím improvizace budeme nenuceně a svobodně vytvářet různé zvuky. Objevíme svou vnitřní sílu bez použití síly,“ dodává Katarzyna Broda-Firla.

Workshop je určen všem, kteří rádi zpívají nebo mají potřebu se vyjadřovat pomocí zvuků. Uskuteční se v Domě PZKO v Oldřichovicích. Začne v sobotu 17. září v 10.30. Technika zpěvu se bude vyučovat do 15.30. V neděli 18. září se účastníci sejdou v 10.00 a do 15.00 se budou učit konkrétní písně.

Jak se přihlásit?
Přihlášky zasílejte na adresu: janka.sz@seznam.cz. Do předmětu zprávy musíte napsat: „jméno účastníka, bílý zpěv, Oldrzychowice“. Účastníci jsou rovněž požádáni, aby uvedli své telefonní číslo. V případě dalších dotazů mohou volat na telefonní číslo: 776 378 167.

Cena za účast na semináři je 350 PLN w (registrace do 31. srpna). Po tomto datu se cena semináře zvyšuje na 400 PLN. Poplatek je třeba uhradit v hotovosti v den konání semináře.

Během přestávek bude pořadatelem zajištěna káva, čaj a džusy. Pokud má někdo nástroj, může si ho na workshop přinést s sebou. Budete také potřebovat karimatku a zásobu vody.

UPOZORNĚNÍ: počet míst je omezen!

Vedoucí workshopu Katarzyna Broda Firla se od malička učila zpívat od svého otce Józefa Brody, který jí předal citlivost k okolnímu světu a lidem a naučil ji vnímat hudbu tam, kde zdánlivě chybí – v horských potocích, šumění stromů, bouřce a dešti. Více informací o přednášející najdete na její FB stránce.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.