NEBORY / Ještě před letními prázdninami měly děti z polské mateřské školy v Neborech možnost setkat se se zajímavými tvory. Monika a Radek Krupovi navštívili mateřskou školu s užovkou červenou a africkými šneky Achatiny.

Toto setkání iniciovala Karin Piwko, kterou zaujalo vyprávění dcer manželů Krupových. Děvčata vyprávěla ve školce o tom, že mají doma hada. Setkání zorganizovali Monika a Radek Krupovi společně s učitelkou Danutou Widenka-Oszeldou.

„Radek má hada už asi 14 let, dva velké šneky staré asi rok a tři malé šneky, kterým jsou teprve dva měsíce. Vždy se zajímal o toto téma. Doma máme také ryby,“ řekla Monika Krupová.

Spousta zajímavých informací

Děti se dozvěděly spoustu zajímavých informací o zvířatech. Radek Krupa jim vyprávěl o tom, jak se rodí, jak hadi svlékají kůži, jak chytají myši, než je sežerou, a jakou další potravu můžete hadovi dát. Předškoláci si mohli vzít zvířátka do ruky, krmit šneky okurkou a prohlédnout si svlečku hada, tedy jeho kůži po svléknutí.

Pro manžele Krupovy nebylo takové setkání premiérou. S dcerami navštěvují rodinné centrum Rosteme spolu, kde se děti občas setkávají s nejrůznějšími zvířaty. I oni byli několikrát osloveni, aby ukázali svého hada.

Děti se nebojí

„Na setkáních se ukázalo, že hada se nejvíce bojí dospělí. Děti to vidí a také se pak bojí. Ale když si všimnou, že ho naše dcery běžně drží v rukou a kolem krku, obvykle to chtějí zkusit také. Když zjistí, že to vlastně není nic strašidelného, stává se dokonce, že nám hada nechtějí vrátit,“ vysvětluje Monika Krupová.

Manželé Krupovi však děti vždy upozorňují, že když v přírodě uvidí hada, nikdy ho nemají chytat, ale raději se rychle vzdálit.

„Některé děti z mateřské školy v Neborech se vůbec nebály, jiné se hodně bály. Později, když překonaly svůj strach, však chtěly hada stále držet. Šneků se tolik nebály. Myslím, že všichni nakonec překonali strach a hada nebo šneka si pochovali,“ dodává Monika Krupová.

Největší obavy však překonala Karin Piwko, iniciátorka tohoto setkání.

„Ve skutečnosti měla velký strach, ale chtěla ho překonat. Nakonec si však hada vzala a dokonce si ho dala na krk. Opravdu ji velmi obdivuji, že překonala svůj strach,“ řekla Monika Krupa.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.