ČESKÝ TĚŠÍN / V rámci programu Erasmus+ přijeli na Polské gymnázium Juliusze Słowackého v Českém Těšíně studenti z partnerské školy v Turecku. Předtím byli studenti polského gymnázia v Turecku, kde se zúčastnili debaty o udržitelných potravinách a životním stylu.

Březnové cesty do partnerské školy v Turecku se zúčastnilo třináct studentů z Polského gymnázia Juliusze Słowackého v Českém Těšíně. Letos v září tam žáci pojedou znovu. Návštěvy tureckých žáků jsou plánovány na červen a prosinec.

Příjezd žáků z Turecka

Tento týden přichází čas na další návštěvu, během níž se žáci gymnázia podělí se svými tureckými kolegy o své zkušenosti s pořádáním charitativních akcí.

V pondělí 6. června přijelo do Českého Těšína dvanáct studentů a tři učitelé z Turecka. Zůstanou zde do pátku 10. června. Během svého pobytu se turečtí žáci zblízka seznámí s organizací módní přehlídky „Morušový květ“, jejíž výtěžek bude věnován na charitativní účely. V prosinci se turečtí studenti přijedou podílet na organizaci vánočního koncertu.

Aktivní čas

„Zvládli jsme to! Naše partnerská škola z programu Erasmus+ „Help unites“ je již s námi! Po dlouhé a vyčerpávající cestě jsme na naší škole přivítali studenty a učitele z Manavgatského gymnázia,“ napsalo na svém FB profilu Polské gymnázium Juliusze Slowackého v Českém Těšíně.

Studenti z Turecka se po příjezdu setkali na radnici s Vítem Slováčkem, místostarostou Českého Těšína, který vyprávěl o spolupráci s Cieszynem.

Po společném obědě ve školní jídelně hosty z Turecka oficiálně přivítala ředitelka školy Maria Jarnot. Zahrála a zazpívala jim školní kapela Zorómbek. Posledním bodem programu prvního dne návštěvy byla prohlídka obou Cieszynů pod vedením učitele dějepisu Michała Szczotky.

Druhý den návštěvy

Přestože návštěva studentů z Turecka není dlouhá, tráví svůj čas velmi aktivně. Včera se vydali do Karviné, kde navštívili mimo jiné kostel sv. Petra z Alkantary a čističku odpadních vod.

„Zrovna včera byly čtyři školačky v centru Lydie pro děti s postižením v Českém Těšíně, kde dětem zajišťovaly odpolední aktivity. V centru Lydie jsou mimo jiné děti s autismem, takže tam mohlo přijít jen pár lidí. Právě toto středisko bylo letos vybráno jako beneficient “ Morušového květu“,“ řekla koordinátorka programu Erasmus+, učitelka gymnázia Barbara Pieczka.

Turečtí studenti si také připravili módní návrhy

„Dnes studenti navštíví naši školu a odpoledne je naši studenti někam odvezou. I když počasí není dobré, určitě přijdou s něčím zajímavým. Zítra dopoledne budou studenti připravovat Morušový květ. Turečtí studenti se na něm aktivně podílejí – mají vlastní módní návrhy. Zatím nevíme, jaké. Je to překvapení,“ dodala Barbara Pieczka.

Dále koordinátorka programu dodala, že turečtí studenti mají ze svého pobytu pozitivní dojmy: „Líbí se jim, že jsou na hranici, žijí v polském Cieszyně, a aby se k nám dostali, musí překročit hranice.“

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.