KARVINÁ-RAJ / V Karviné-Ráji se v sobotu 28. května uskutečnily oslavy 150. výročí polské školy a setkání absolventů této školy. Škola byla otevřena v roce 1872 a polské děti se zde učily (s přestávkou) až do roku 1982.

V programu vystoupil místní pěvecký sbor „Dźwięk“ a bývalí členové dětského souboru „Promyk“, který působil při místní škole. Vedle vchodu do Domu PZKO si účastníci akce mohli prohlédnout vzpomínkovou výstavu o historii školy, kterou připravil Marian Steffek z Dokumentačního střediska Kongresu Poláků.

Pamětní deska

Budova bývalé školy sousedí s Domem PZKO, kde se slavnost konala. Po vystoupení sborů byla na budově bývalé školy odhalena pamětní deska. V současné době se zde nachází přírodovědná stanice Střediska volného času Juventus. Pamětní desku financovalo město Karviná a odhalil ji náměstek primátora Andrzej Bizoń.

Po odhalení pamětní desky si bývalí absolventi a hosté akce mohli prohlédnout interiér budovy.

„S nápadem oslavit 150. výročí polské školy v Ráji přišel jeden z absolventů školy Roman Strzondała. Nutno podotknout, že mnoho bývalých žáků pokračuje ve spolkové činnosti v Ráji,“ uvedla Jadwiga Palowska, dlouholetá učitelka a ředitelka školy v Karviné-Novém Městě.

Davy návštěvníků na akci

Přišlo hodně hostů. Žáci, učitelé, zaměstnanci školy a rodiče, kteří jsou s tímto místem spojeni. Sál Domu PZKO nebyl schopen pojmout všechny lidi, kteří přišli na jubileum.

Nemohli chybět generální konzulka Polské republiky v Ostravě Izabella Wołłejko-Chwastowicz, která nad akcí převzala záštitu, náměstek primátora města Karviné Andrzej Bizoń, člen krajského výboru pro národnostní menšiny a iniciátor oslav jubilea Roman Strzondała a předsedkyně HV PZKO Helena Legowicz.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.