CIESZYN, ČESKÝ TĚŠÍN / Ještě nemáte plány na tento květnový víkend? Tento volný čas doporučujeme vyplnit filmy, protože dnes začíná 24. ročník filmové přehlídky Kino na hranici.

Každý den od 29. dubna do úterý 3. května najdou milovníci filmu širokou nabídku filmů na polské i české straně. Program doplňují koncerty, literární program a promítání pod širým nebem.

Promítání pod širým nebem na mostě Přátelství

„Snažíme se, aby toto místo bylo symbolem spojení, nikoli rozdělení,“ vysvětluje Jolanta Dygoś, ředitelka Filmové přehlídky Kino na hranici.

Dnes se na mostě Přátelství uskuteční první ze tří bezplatných projekcí s názvem Hudba. Promítání pod širým nebem bude probíhat od pátku do neděle od 21 hodin.

„Plátno bude na polské straně, projektor na české, ale diváci budou sedět na české i polské straně. Budou si tak moci vybrat, zda chtějí film sledovat v Polsku nebo v České republice, protože lavičky budou umístěny přesně na hraniční čáře,“ řekl Jakub Gajdica, organizační ředitel z české strany.

Na úvod přehlídky organizátoři nabízejí film „Kdyby radši hořelo“.

Festival bude zahájen v 19.00 plánovanou předpremiérou filmu „Kdyby radši hořelo“, na které bude přítomen režisér Adam Koloman Rybanský.

„Film má všechno, co známe a milujeme na českých filmech: průměrné nebo nehezké město, průměrné nebo nehezké postavy, typickou místní hospodu, pivo, formanovské hasiče. Jenže film není vtipný. Ukazuje obavy a to, k čemu může vést osamělost a potřeba přijetí,“ zdůrazňuje ředitelka festivalu.

Závěrečným filmem je „Zázračná Brigitte Bardotová“ režiséra Lecha Majewského, který letos také navštíví Cieszyn.

Dlouhý seznam režisérů a herců

„Pravděpodobně pouze během tří filmových projekcí nás nebudou doprovázet jejich tvůrci. Kromě toho má každý film své vlastní zastoupení. Především přijdou režiséři, ale také herci. Už dnes do Cieszyna přijede několik desítek filmařů,“ říká Łukasz Kazimierowicz, organizační ředitel.

Letošní ročník Kina na hranici představí až 10 filmů, které ještě neměly premiéru v kinech. Díky tomu je budou moci účastníci této akce vidět jako první.

Koncerty v rámci Kina na hranici

Hudební akce se budou konat v obou městech. Koncerty se budou konat na polské straně v Zámeckém pivovaru a na české straně na ulici Střelniční v Kamerliku, Klubu Dziupla a Bledém úsvitu. Na náměstí v Cieszyně se dodatečně 2. května uskuteční polsko-český koncert.

Kino na hranici doprovází také literární program

Podle letošního tématu se ve „středoevropském kotli“ budou míchat důležité a zajímavé, známé i neznámé záležitosti, ale všechny chutné, „připravené“ takovými „kuchaři“, jako jsou česká esejistka a prozaička Radka Denemárková a rabín a prozaik Karol Sidon, slovenský prozaik Pavol Rankov a esejista Martin M. Šimečka, ale i polský reportér Wojtek Jagielski.

Přijedou také básníci, mladí i starší, vždyť Cieszyn je městem takových velikánů tohoto žánru, jako jsou Jerzy Kronhold a Zbigniew Machej.

Kde koupit vstupenky

Vstupenky je možné zakoupit po celou dobu konání přehlídky online nebo ve festivalové kanceláři, která se nachází v Oranžerii Zámku Cieszyn. K dispozici jsou také jednotlivé vstupenky nebo balíčky 4+1, kdy můžete zhlédnout pět filmů za cenu čtyř.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.