POLSKO / 3. dubna se měl v koncertním sále Kulturního zařízení Krystyny Bochenek „Katowice Miasto Ogrodów“ konat koncert Jaromíra Nohavici. Majitel haly informoval pořadatele o vypovězení nájemní smlouvy. „Toto obtížné rozhodnutí jsme přijali jako gesto solidarity s ukrajinským lidem,“ řekl Łukasz Kałębasiak, tiskový mluvčí organizace „Katowice Miasto Ogrodów”.

Koncert v Katovicích měl být součástí většího turné po Polsku – v plánu jsou koncerty v Toruni, Gdaňsku, Varšavě a Krakově.

„Hlavním organizátorem celého turné Jaromíra Nohavici je varšavský klub „Stodoła“. Podepsali jsme smlouvu o pronájmu haly v úplně jiné realitě. Toto obtížné rozhodnutí ukončit smlouvu jsme přijali jako gesto solidarity s ukrajinským lidem. Rozhodli jsme se, že v době války mezi Ruskem a Ukrajinou si nedovedeme představit, že by Jaromír Nohavica vystupoval v našem sále. Jde o jeho vazby s Vladimirem Putinem,“ vysvětlil Łukasz Kałębasiak, mluvčí organizace „Katowice Miasto Ogrodów”.

„Stále jednáme s pořadatelem o kompenzaci, protože, jak jistě tušíte, tento koncert se dobře prodával. Nechceme zničit dobré vztahy s dodavatelem a stále o tom jednáme. Domníváme se však, že v tomto případě jsou čistě obchodní zájmy méně důležité než lidská otázka,“ řekl Łukasz Kałębasiak.

Zároveň dodal, že by rád zdůraznil, že toto rozhodnutí není diktováno snahou o cenzuru umělce. „Mnozí z nás mají rádi Nohavicovy písně, já sám jsem čechofil, ale bohužel přišla tak těžká doba a muselo padnout tak těžké rozhodnutí,“ dodal Kałębasiak.

Vztah Jaromíra Nohavici s Vladimirem Putinem

V roce 2018 byl Jaromír Nohavica vyznamenán Vladimirem Putinem Puškinovou medailí, ruským vyznamenáním udělovaným za zásluhy o kulturu, umění a literaturu. Předtím Nohavica obdržel Stříbrného lukostřelce, jehož patrony jsou český prezident a ruské velvyslanectví.

Diskuse na sociálních médiích

Na sociálních sítích se živě diskutuje o tom, zda by organizátor jarního turné neměl vzhledem k situaci turné zrušit. Diskuze se objevila na FB stránkách klubu „Stodoła“ pod příspěvkem o pořádání sbírky pro Ukrajinu. Uživatelé internetu obviňují pořadatele turné z pokrytectví a vyzývají k bojkotu koncertů.

Jaromír Nohavica odehraje pět koncertů v Polsku! Ostravský bard vystoupí v Toruni, Gdaňsku, Varšavě, Krakově a Katovicích. JE TO OSTUDA!!! Pořádáte sbírky na pomoc Ukrajině, ale pozvete člověka bez páteře, nemáte vůbec žádnou důstojnost! – píše jeden z internautů.

Bohužel se nám nepodařilo kontaktovat klub „Stodoła“, abychom se dozvěděli stanovisko organizátora k této záležitosti. Klub rovněž nevydal žádné prohlášení.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.