ČESKÝ TĚŠÍN / Divadlo „Bum Trach“, působící při polské základní škole v Českém Těšíně, se po dvouleté přestávce způsobené pandemickými omezeními rozloučilo s diváky skvělou hrou.

Hra „Moje město“ atraktivní formou přibližuje historii Těšína. Scénář byl po obnovení zkoušek doplněn o události posledních dvou let poznamenaných pandemickými omezeními.

Když představení začalo vznikat, byly události před sto lety pro mladé lidi, kteří je hráli, pouhou historií. Premiéru, která byla kvůli pandemii odložena, mladí herci nastudovali poté, co na vlastní kůži zažili, jak asi vypadala uzavřená hranice na řece Olze pro jejich babičky.

Scénář vytvořili sami žáci pod vedením divadelní režisérky Marie Szymanik. Použili své znalosti historie Těšína, ale také rodinné příběhy babiček a dědečků.

Stroj času

Scénář hry byl založen na motivu stroje času, který se dostal do rukou jednoho žáka. Žák a jeho přátelé se vydají na cestu historií města.

Mladí lidé dokázali velmi zábavnou formou přiblížit historii města na břehu řeky Olzy. Humorné žánrové scény se střídaly s obrazy z tragických období historie města. Herci atraktivně zprostředkovali poznatky o historii města od piastovské éry až po současnost.

Odložená premiéra

Hra měla mít původně premiéru před dvěma lety. „Předtím ji děti tvořily celý rok. Všechny texty napsaly děti. Mnoho scén je založeno na příbězích, které si žáci přinesli od svých babiček. Například scéna s tatínkem, který šel do práce a nevrátil se, když byla hranice uzavřena, byla autentickým rodinným příběhem jedné žákyně. Její matka vyrůstala bez otce, který odešel do práce a už se nevrátil,“ řekla nám po představení Maria Szymanik.

Určitým problémem pro malé herce byla pandemická dvouletá přestávka v činnosti divadla. „Během této doby se navíc změnili někteří herci. Noví to měli těžší, protože scény nebyly založeny na jejich příbězích. Roli pesimisty Kuby navíc dostala Zosia, která není pesimistkou. Takže pro ni bylo těžší říkat takové negativní věci, zatímco pro Kubu to bylo přirozené,“ vzpomíná Szymanik.

Lekce historie prostřednictvím představení

Žáci sehráli hru třikrát – dopoledne hráli dvakrát pro své spolužáky a odpoledne pro rodiče, prarodiče a příznivce školy.

Kromě ředitele školy Marka Grycze přišla na odpolední představení i starostka Českého Těšína Gabriela Hřebačková. Mladým hercům předala sladkosti a batohy s logem Českého Těšína. Zároveň projevila upřímný obdiv k představení – jak k důmyslnému scénáři, tak k vynikajícím hereckým výkonům.

Rozloučení

Divadlo „Bum Trach“ sehraje naposledy v tomto školním roce představení „Moje město“ na festivalu školních divadel 8. a 9. dubna v Ostravě.

Maria Szymanik, která vedla školní divadlo po mnoho let, se tímto představením rozloučila se svými herci i diváky. Prozradila, že už nepracuje ve škole. A její současné zaměstnání – profesionální pěstounská rodina pro kojence – jí neumožňuje věnovat se vedení divadla.

Szymanik při loučení vyjádřila naději, že se najde její nástupce, který divadlo povede i v příštím školním roce.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.