ČESKÝ TĚŠÍN / Mnoho zajímavostí o nejstarším mincovnictví v polských a českých zemích se dozvíte na panelové výstavě s názvem „Česko-polské mincovní inspirace“ instalované v Muzeu Těšínska v Českém Těšíně.

Výstava, kterou připravila Dagmar Grossmannová, historička Moravského zemského muzea v Brně, zavítala do našeho regionu díky spolupráci s Generálním konzulátem Polské republiky v Ostravě.

Jednotlivé tabule představují několik témat z dějin peněz v českých zemích a v Polsku, přičemž autorka se zaměřil zejména na ty prvky mincovnictví, které obě země různým způsobem spojují.

První panel ukazuje, že počátky českého mincovnictví sahají do druhé poloviny 10. století a souvisejí se vznikem práva razit mince jako výsady spojené s mocí. V Polsku se mince začaly razit za vlády krále Boleslava Chrobrého, tedy přibližně ve stejné době.

Další panely nás seznámí s tématy jako: souboj na středověkých mincích českých a polských zemí, Vladislav II. a Ludvík Jagellonci na českém trůně, české vzory na středověkých polských mincích, česká princezna a první polská kněžna Doubravka nebo magická moc zlata.

Dozvíme se například, že ve 12. století polské mince kopírovaly české vzory, přičemž tento trend je nejvíce patrný na mincích polského knížete Vladislava II. Vyhnance pocházejících z krakovské mincovny. Stejná vyobrazení se tedy objevují i na denárech.

Česká princezna a první polská kněžna Doubravka

Určitě stojí za to zastavit se u grafiky představující postavu české přincezny a polské kněžny Doubravky. První polská kněžna, dcera českého knížete Boleslava I., se v roce 965 provdala za polského knížete Měška I. Jejich sňatek upevnil česko-polskou dohodu, která trvala až do smrti kněžny.

Doubravka, matka pozdějšího polského krále Boleslava Chrobrého, byla v Polsku považována za velmi významnou historickou osobnost. Její portrét od slavného polského umělce Jana Matejky se nachází na polských bankovkách. Byl umístěn například na bývalé polské dvouzloté bankovce z roku 1936. V roce 2016 se obraz Doubravky a jejího manžela Měška I. objevil na 20zloté sběratelské bankovce k 1050. výročí Křtu Polska.

Výstavu výše uvedených materiálů doplňují mince a medaile polských králů ze sbírek Muzea Těšínska. „Vybrali jsme 24 kusů mincí a medailí polských králů z 15. až 18. století. Nejstarší mincí je půlgroše, tzv. „Piorunek“, z doby vlády Kazimíra IV. Jagellonského, nejmladší je třígroše z roku 1770, od posledního polského krále Stanislava II. Augusta Poniatowského. Z medailí můžeme zmínit medaili vydanou u příležitosti korunovace Jana III. Sobieského v roce 1676,“ říká Martin Krůl, historik muzea.

Výstava mincovnictví je k vidění v Muzeu Těšínska do konce března.

Emilia Świder

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.