Rozhodli jste se uspořádat Zimní hry místo tradiční akce Zjazd Gwiaździsty?

Ano.

Proč tedy jiný název, když se vlastně jedná o stejnou akci?

Protože jde jen o vyplnění mezery, která vznikla tím, že kvůli pandemii koronaviru nemohou školy pořádat normální Zjazd Gwiaździsty. Doufáme, že v příštím roce se už budeme moci setkat na tradičním Zjazdu.

A pak už vaše organizace nebude pořádat zimní hry, protože by šlo vlastně o dvě úplně stejné akce?

Naše organizace nebude příští rok soutěž pořádat. Letošní ročník je výjimečný. Odhodlali jsme se k tomuto kroku, protože kdybychom to neudělali, už by tu byly dva roky bez závodu pro malé lyžaře z polských škol v ČR. Událost tak mohla snadno ztratit kontinuitu. A v nejhorším případě by příští rok, po tříleté pauze, už nemusela být ochota závody pořádat… Ale já na takový černý scénář nevěřím. Děti budou vždycky chtít soutěžit se svými vrstevníky a bojovat o medaile.

Kdy tedy budou mít k tomu příležitost letos?

26. března.

Proč jste si vybrali toto datum?

Aby to nebylo o jarních prázdninách. Jarní prázdniny začínají 7. března v okrese Karviná a končí 20. března v okrese Frýdek-Místek.

Soutěž bude probíhat poměrně pozdě. Jste si jistí, že můžete počítat s dobrými sněhovými podmínkami na konci března?

Ti, kteří pravidelně lyžují na ve středisku Złoty Gróń v Istebné, mohou ze zkušenosti říci, že koncem března jsou tam vždy dobré podmínky. Je tam o pět stupňů chladněji než v Jablunkově. To říká jeden z členů představenstva naší organizace Grzegorz Skupień, který často organizoval závody ve sjezdu.

Takže proto jste si vybrali to místo?

Ne. Vybrali jsme si toto místo, protože nám nabídli, že pro nás celou akci uspořádají. Poslali jsme dotazy do více center, například do Bílé na české straně. A tady, na české straně, taková nabídka není. A nejsme schopni sami zorganizovat celou akci, včetně vytyčení a sestavení trasy. Nemáme s tím žádné zkušenosti, nic o tom nevíme. Ale chceme, aby žáci měli letos šanci soutěžit v lyžování.

Svah je uměle zasněžován. A co závody v běhu na lyžích, které se také vždy konaly během závodů Zjazd Gwiaździsty?

S organizací běžeckých závodů nám pomůže kolega, který je spolupracuje s běžeckým klubem v Dolní Lomné.

Takže se běžecká soutěž bude konat v jiném termínu a na jiném místě?

Ano, půjde o dvě akce. Při organizaci nám bude pomáhat profesionální klub běžeckého lyžování.

Máte na pořádání soutěže nějakou finanční podporu?

Příští týden podáme žádost do Fondu rozvoje Zaolzia. Fond slíbil, že na Zjazd budou vždy peníze. A i když se soutěž jmenuje jinak, věřím, že v této výjimečné situaci finanční prostředky poskytnou.

Kdo se bude moci soutěže zúčastnit?

Kategorie budou stejné jako na Zjazdu.

Máte nějaké limity pokud jde o počet účastníků?

Nemyslím si, že budeme stanovovat limity. Samozřejmě při dodržení všech hygienických pravidel, která budou v té době platit. Bereme také v úvahu, že vzhledem k tomu, že se soutěž bude konat v zahraničí, nebudou se jí mohly zúčastnit všechny děti, které by se zúčastnily, kdyby se soutěž konala v České republice.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.