BUKOVEC / Lyžařský kurz v Bukovci pro děti z polských mateřských škol z Třince a Jablunkova právě skončil. Malí lyžaři z pěti polských mateřinek – Jablunkova, Nebor, Oldřichovic, Dolní Líštné a Třinec (ul. Štefánikova) celý týden (24.-28. ledna) zdokonalovali své lyžařské dovednosti. Poslední den děti ukázaly rodičům, co se naučily.

Lyžařského kurzu se letos zúčastnilo více než čtyřicet dětí. Na svahu v Bukovci byla skvělá atmosféra.

„Na tento kurz jezdíme už asi deset let. Děti vstávají brzy ráno, protože se nemohou dočkat lyžování. Jsou velmi šťastné. Loni nebyl žádný kurz a chyběla návaznost, takže do středy to pro děti bylo na svahu trochu obtížnější, ale ve čtvrtek už lyžovaly skvěle,“ řekla Danuta Widenka-Oszeldowa, vedoucí polské mateřské školy v Neborech.

Letos se přihlásilo více dětí než před dvěma lety. „Zájem byl větší než před dvěma lety, což byl výsledek loňské přestávky způsobené pandemií. Bohužel máme omezený počet míst v autobuse a museli jsme omezit počet účastníků na ty nejstarší,“ řekl jeden z organizátorů kurzu.

Spokojené děti a rodiče

A jak se učí tak malé děti lyžovat ve skupině? „Po šesti letech si už na to zvyknete. Abyste skupinu zvládli, musíte se naučit být příjemní a zároveň důslední,“ řekla jedna z instruktorek Żaneta Jurzykowska.

Spokojenost byla vidět nejen na tvářích dětí, ale i jejich rodičů. „Takové kurzy pro děti jsou skvělé. Naše dcera, přestože musela vstávat dříve než obvykle, vstávala z postele bez problémů. Každý den nám říkala, co se naučila. Přestože sam lyžuju už od dětství, nedokázal bych ji to za tak krátkou dobu naučit. Tátu se neposlouchá tak, jako instruktora,“ řekl tatínek jednoho z předškoláků.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.