ČESKÝ TĚŠÍN, KARVINÁ / V sobotu 27. listopadu 2021 uspořádal Institut Polonika ve spolupráci s Polským kulturně-osvětovým svazem v ČR a sdružením Olza Pro vzdělávací seminář na téma inventarizace a péče o polské hřbitovy na Zaolší.

Seminář a praktické ukázky na dvou hřbitovech, evangelickém a městském hřbitově v Karviné, vedli odborníci, včetně historiků umění a restaurátora, kteří do Karviné a Českého Těšína přijeli z Varšavy z Institutu Polonika.

Národní institut pro polské kulturní dědictví v zahraničí POLONIKA je specializovaná státní kulturní instituce, jejímž zřizovatelem je polský ministr kultury, národního dědictví a sportu. Organizace dohlíží mimo jiné na program ministerstva „Ochrana kulturního dědictví v zahraničí“.

Teoretická a praktická část

Během semináře byly představeny zásady péče o hřbitovy a inventarizace náhrobků. Účastníci mohli vidět také konkrétní příklady práce, kterou již institut Polonika vykonal.

Po teoretické části se všichni přesunuli do Karviné, kde proběhla praktická část semináře na dvou hřbitovech, starém evangelickém a katolickém na Ostravské ulici. Přednášející na betonových náhrobcích předvedli, jak se má o ně pečovat, jaké materiály se mají používat při opravách. Diskutovali také o tom, jak by měly vypadat jednotlivé kroky restaurátorských prací a co by mělo být prioritou.

To je jen začátek spolupráce

„Bylo to první školení tohoto druhu v našem regionu. Jsme v kontaktu s Institutem Polonika a již nyní plánujeme další akce na jaře příštího roku. Určitě chceme spolupracovat při péči a inventarizaci hřbitovů nejen v našem regionu,“ řekl Marek Konieczny ze sdružení Olza Pro.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.