REGION / Generální konzulát Polské republiky v Ostravě zahájil v loňském roce projekt „11 vlajek na 11. listopad“. V rámci projektu konzulát předává polským školám v našem regionu vlajky a příležitostné publikace Ministerstva zahraničních věcí o Polácích ve světě.

Vzhledem k tomu, že v loňském roce vlajky a knihy nedostaly ještě všechny školy, projekt pokračoval i letos. Vlastenecké dárky byly do škol doručeny v úterý 9. listopadu a v pátek 12. listopadu.

Před 11. listopadem dostaly vlajky a knihy polské školy v Karviné, Horní Suché, Havířově-Bludovicích, Českém Těšíně, Dolní Lutyni, Hnojníku, Vendryni, Jablunkově, Třinci, Bystřici a Gymnázium Juliusze Słowackého v Českém Těšíně. V pátek byly vlajky předány školám v Orlové-Lutyni, Albrechticích, Stonavě, Těrlicku, Svibici, Ropici a Hrádku.

Konzulát věnoval školám vlajky na žerdi, které mohou být vystaveny uprostřed auly během školních oslav.

Školy dostaly také knihy „Poláci světu. Známí a neznámí“, která vyšla v prosinci 2019. Kniha doprovází stejnojmennou výstavu připravenou Ministerstvem zahraničních věcí ve spolupráci s Archivem Polské akademie věd. Přibližuje profily Poláků, kteří se vyznamenali mimo Polsko, ale širší veřejnost je nezná.

(indi)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Walizki

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.