POLSKO, BRNO / Na termín 25.-29. září 2021 se těšil zejména brněnský Polonus, protože v těchto dnech se konečně uskutečnil vzdělávací zájezd do Lodže a Varšavy, který musel být v roce 2020 kvůli pandemii zrušen.

Program výletu, který pečlivě připravila kolegyně a místopředsedkyně klubu Olga Grenarová, zahrnoval dvě vzdělávací témata: Bitva u Varšavy neboli „Zázrak na Visle“ a Ústava 3. května. Účastníci byli vybaveni nejen mapami Lodže a Varšavy, ale také historickými mapami, které připravil Oton Gruszka a které se vztahují k probíraným tématům.

Autobus vyjel přesně v 6 hodin ráno v sobotu 25. září z Brna směrem na Lodž. Během cesty, hned po ranní kávě na první zastávce, mohli členové shlédnout dva filmy: „Legie“ a „Piłsudski“. Oton Gruszka, klubový „specialista na přednášky všeho druhu“, připravil pro účastníky výletu historickou přednášku, která začala tématem Ústavy 3. května.

Prvním bodem výletu pak byla Lodž se slavným palácem Izraele Poznanského a procházka po největší promenádě v Polsku, Piotrkowské ulici. Dalším cílem byla Varšava, kam jsme dorazili ve večerních hodinách a ubytovali se v hotelu.

V neděli 26. září jsme se hned po snídani vydali do Paláce kultury a vědy, kde jsme naše setkání s Varšavou zahájili úchvatným výhledem z 30. patra. Po návštěvě „varšavského Manhattanu“ přišel čas na tradiční památky – procházku po ulici Świętokrzyska, přes Saskou zahradu, ke Hrobu neznámého vojína, na ulici Krakowskie Przedmieście, Královskou cestou u Hradu a na ulici Świętojańska.

Kromě historických budov vzbudila obdiv i moderní budova Nejvyššího soudu na náměstí Krasińskich. Nakonec jsme dorazili do Muzea Polin, abychom si prohlédli výstavu o tisícileté historii polských Židů. Poslední zastávkou dne byl park Łazienki s Palácem na vodě.

Pondělí 27. září začalo návštěvou Muzea Varšavského povstání. Dalším cílem byl Wilanów, kde jsme navštívili zámek, kterému se ne nadarmo říká „polské Versailles“, a zahradu. Den jsme zakončili v Koperníkově vědeckém centru a poté příjemnou procházkou po promenádě u řeky Visly.

Poslední den – v úterý 28. září – se uskutečnil výlet do pevnosti Modlin a prohlídka bývalých vojenských objektů, které brzy projdou rozsáhlou revitalizací. Z vyhlídkové věže byl zajímavý výhled na přítok řeky Narwia do Visly. Po odjezdu z místa byl čas na další přednášku, tentokrát na téma „Bitva o Varšavu“, a protože v Klubu Polonus není o milovníky historie nouze, vznikla v autobuse zajímavá diskuse, která trvala téměř do poslední zastávky – nákupního centra u Čenstochové, které bylo také důležitým bodem programu. Je známo, že Polonus nežije jen kulturou a historií – je třeba se zásobit polskými lahůdkami, které v Brně nelze koupit.

Vzdělávací výlet se vydařil. Počasí nás nezklamalo a babí léto jsme si užívali po celou dobu. Výlet se uskutečnil za podpory Polského konzulátu v Ostravě, města Brna a Jihomoravského kraje, za což všem sponzorům děkujeme.

Danuta Koné Król

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.