Proč se vyplatí učit se polštinu? Jaké příležitosti otevírá dvojjazyčnost mladým lidem? Toto jsou témata 3. ročníku kampaně #KtoTyJesteś.

V letošním roce budou aktivity kampaně určeny především polské menšině v Litvě, Lotyšsku, na Ukrajině, v Moldavsku, Estonsku, Rusku a České republice. Akci pořádá Nadace „Pomoc Polákům na východě“ (Fundacja „Pomoc Polakom na Wschodzie”).

Hlavním cílem kampaně, pořádané od roku 2018, je propagace dvojjazyčnosti a polského jazyka jako nositele hodnot a kultury. V tomto ročníku se organizátoři obracejí zejména na rodiče ,žáky a studenty, kteří stojí před důležitými rozhodnutími týkajícími se dalšího vzdělávání a profesního rozvoje.

Polština je investice

„Uvědomujeme si, že rodiče a mladí lidé čelí mnoha výzvám, které jim přináší volný trh. Jak rodičům, tak studentům velmi záleží na individuálním rozvoji, komplexním vzdělání na vysoké úrovni a dobrých vyhlídkách na trhu práce,“ vysvětluje Mikołaj Falkowski, předseda výboru Nadace „Pomoc Polákům na východě“.

„Proto chceme tyto skupiny přesvědčit, že polština je investicí do budoucnosti, a zvětšuje šancí najít si práci v mezinárodním prostředí nebo se dostat na dobrou univerzitu,“ zdůrazňuje.

Nové filmy

Znalost polského jazyka otevírá nové možnosti, přesvědčují nás hrdinové spotu, který je od 4. října k vidění na YouTube kanálu nadace, na profilu kampaně na Facebooku a na webových stránkách www.ktotyjestes.pl. Premiéra druhého filmu se uskuteční v listopadu.

Letošní ročník kampaně #KtoTyJesteś je stejně jako v předchozích ročnících určen také učitelům polských škol s polským jazykem vyučovacím působících v zahraničí.

„Zkušenosti z obou ročníků ukázaly, že učitele není třeba přesvědčovat o důležitosti výuky mateřského jazyka. Proto jsme se při přípravě letošní kampaně rozhodli dát jim něco navíc – nové dovednosti týkající se komunikace, umění vyprávět příběhy a používání běžně dostupných digitálních nástrojů v každodenní práci,“ dodává Mikołaj Falkowski.

Webové semináře pro učitele

Již v říjnu se učitelé z polských škol budou moci zúčastnit webinářů. Odborníci jim ukážou, jak překvapivá může být polština. Společně s účastníky vytvoří kreativní příběhy. Bude to inspirativní, vtipné, ale někdy i vážné. Plánovaná online setkání poskytnou učitelům potřebné nástroje, které jim jistě pomohou v jejich každodenní práci.

První webinář je připraven na 13. října. Na první setkání budou pozvány také děti, které se učí v polských školách v zahraničí. Během setkání povedou odborníci ukázkovou hodinu polského jazyka s využitím metody vyprávění příběhů. Letos se k akci připojili mladí blogéři, kteří se tématem dvojjazyčnosti zabývají denně.

„Změna ve vnímání polského jazyka je velmi potřebná a jsem rád, že byl zahájen další ročník kampaně, která se tentokrát zaměřuje na praktický aspekt. Vyrůstat v dvojjazyčném prostředí je úžasná příležitost, jak získat jedinečnou dovednost a zvýšit své šance na trhu práce,“ upozorňuje Kamil Pawlicki, autor blogu „Ciekawostki Językoznawcze“, který se zapojil do 3. ročníku kampaně #KtoTyJesteś.

Soutěže pro školy

Aktivity v rámci kampaně #KtoTyYesteś budou probíhat v říjnu a listopadu tohoto roku. Patří mezi ně grantová soutěž pro školy, soutěž pro polské novináře a webové semináře s odborníky. Další informace jsou k dispozici na adrese www.ktotyjestes.pl. Projekt je financován Kanceláří předsedy vlády v rámci soutěže „Polonia a Poláci v zahraničí 2021“.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego