ČESKÝ TĚŠÍN / Členové MS PZKO Český Těšín – Centrum v pondělí odpoledne shrnuli svůj výlet na Spiš formou kvízu a prezentace fotografií.

Dvoudenní zájezd pro členy MS PZKO Český Těšín – Centrum se měl původně uskutečnit v květnu 2020, ale bohužel kvůli pandemii a zavřeným hranicím byl přesunut na podzim letošního roku.

První den

První den účastníci navštívili zříceninu pevnosti v Czorsztynu a poté se projeli lodí na hrad Dunajec v Niedzici. Bohužel počasí výletu nepřálo, bylo chladno a deštivo. Někteří se dokonce vzdali návštěvy hradu.

„Oba hrady, Czorsztyn a Niedzica, jsou blízko sebe a sloužily k obraně obchodních cest. Vedla tudy obchodní cesta, na jih se vozila sůl a na sever víno, hlavně tokajské,“ říká Bronisław Wachtarczyk, účastník zájezdu.

Po obědě se účastníci přesunuli k řece Dunajec, aby se ze Stromowce Niżne splavili do Szczawnice, kde už čekal autobus, který všechny odvezl na nocleh do Gołkowic Górnych.

Druhý den výletu

Druhý den se účastníci vydali do Nového Sącze, kde na ně čekal průvodce, který jim vyprávěl o historii města. Nejprve si prohlédli město a náměstí a poté muzeum Miasteczko Galicyjskie.

„Toto nově postavené městské muzeum bylo replikou haličských domů, které zůstaly na svém místě. V domech byly řemeslné dílny, tj. truhlárna, kovárna, lékárna, zubař, sochař atd., vše s autentickými nástroji,“ dodává Bronisław Wachtarczyk.

Po prohlídce muzea čekal na návštěvníky oběd v historické restauraci. Odpočatí a najedení účastníci pokračovali v cestě do národopisného parku Sądecki Park Etnograficzny.

To byl již poslední bod programu. Unavení, ale spokojení účastníci se po dvou dnech vrátili ve večerních hodinách do Cieszyna.

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego