KARVINÁ / Po celý říjen probíhaly práce na evangelickém hřbitově v Karviné-Dolech. Každou sobotu přibývá lidí, kteří pomáhají. Během poslední brigády přijeli do Karviné dobrovolníci z Katovic.

Minulou sobotu se několik dobrovolníků z Katovic podílelo také na úklidu a obnově bývalého evangelického hřbitova. O potřebě pomoci se dozvěděli z tisku.

„Hřbitov měl zmizet z povrchu zemského, a to doslova! Naše cesta byla výsledkem touhy navázat kontakt s Poláky v České republice. Poláci zde chtějí pečovat o hřbitovy, památníky, poznávat nové lidi z Polska a zástupce polské diaspory. Líbilo se nám tu a rádi bychom přijeli znovu,“ řekla Mirela, jedna z těch, kteří na brigádu přijeli až z Katovic.

Dobrovolníci z Katovic využili příležitosti a prohlédli si město

Dobrovolníci využili příležitosti navštívit Starou Karvinou, zúčastnit se mše v Křivém kostele, navštívit hroby padlých horníků a hrob Celestina Racka. Prohlédli si také starou budovu dolu „Gabriela“ v Karviné. Na závěr návštěvy je čekala komentovaná prohlídka Fryštátu s přilehlým zámeckým parkem.

Další „brigáda“ na evangelickém hřbitově v Karviné-Dolech je naplánována na sobotu 30. října v 9 hodin.

Odhalení pamětní desky

V 10 hodin bude na hřbitově odhalena pamětní deska. Na slavnosti bude také oceněna skupina nadšenců, kteří se již čtyři roky starají o areál kdysi zapomenutého hřbitova. K účasti zvou Farnost Slezské církve evangelické augsburského vyznání v Karviné a Sdružení OLZA PRO.

MK

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego