O minulém víkendu (27.-29. srpna) přijelo na pozvání Cyklistického oddílu Polského turisticko-sportovního spolku „Beskid Śląski“ pět cyklistů z Rzeszowského cyklistického spolku na Těšínské Slezsko.

Během návštěvy měli rzeszowští cyklisté projet dvě trasy: náročnější vedoucí horskými oblastmi a lehčí přes takzvaný Žabí kraj. Bohužel kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám se podařilo dokončit pouze část programu.

V sobotu se tým vydal po vedlejších cestách přes Cisownici směrem na Ustroň. Trasa pak vedla lázeňskou částí města pod Rovnicí, aby se vyhnula přeplněnému centru. V Jaszowci cyklisté využili nově vybudovanou asfaltovou stezku, která ještě voněla novotou.

Z Ustroně do Wisly vyjela skupina na nejtěžší stoupání v oblasti – na sídliště Tokarnia. Tento úsek je dlouhý jen jeden a půl kilometru, ale skládá se ze tří částí. Dva úseky mají sklon 10-13 %, prostřední úsek má sklon až 21 %.

Ve Wisle cyklisté také objížděli centrum města, aby se rychle a efektivně dostali k Visle Czarne a přehradě. Tam v poklidném tempu stoupali údolím řeky Czarna Wisełka až do Stecówky.

65 kilometrů stoupání po trávě a blátě

Vrcholem výletu byl průsmyk Szarcula, odkud jezdci sjížděli pouze dolů k Visle. Nechyběla ani krátká přestávka na společnou fotografii před prezidentským palácem.

A v neděli ráno začalo pršet

Protože počasí v neděli ráno bylo deštivé a předpověď nebyla optimistická – 5-6 hodin deště – rozhodli se cyklisti výlet zrušit. Na obzoru se objevil plán B – návštěva Cieszyna.

Jak se brzy ukázalo, synoptici se někdy mýlí. Déšť po hodině ustal a proměnil se ve slunečnou neděli. Skupina však již byla na cestě do Cieszyna.

„Beskidziocy“ hostům ukázali Cieszyńské Benátky, hraniční most, Zámecký vrch. Nechyběla ani prohlídka zámeckého pivovaru a česká kuchyně k obědu.

Hosté z Polská se vrátili spokojení a plní dojmů. Další setkání se spřátelenými cyklisty je naplánováno na 29.-31. července 2022. Cyklistický oddíl „Beskidu Śląski“ byl pozván na Rajd Mohorta, což je třídenní cyklistický sjezd z Rzeszowa přes Dubiecko a Przemyśl do Lubaczowa a pohraniční osady Basznia Dolna.

Robert Wałaski

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego