DOLNÍ LÍŠTNÁ / V pondělí 5. července začal v Domě PZKO v Dolní Líštné první z letošních příměstských táborů. Jako každý rok připravili mladí lidé z Místní skupiny PZKO pro své svěřence mnoho atrakcí.

Letos se účastníci příměstského tábora vydali na cestu časem. Včera v poledne proběhla vodní bitva mezi průzkumníky a hledači. Odpoledne si účastníci opekli buřty a zatančili u táboráku.

Místní skupina PZKO v Dolní Líštné letos připravila dva tábory. První právě skončil. Zúčastnilo se ho dvanáct dětí. Druhý začne příští pondělí (12. července). Zúčastní se ho 24 dětí.

Dětem se věnují členové PZKO. Téma letošních aktivit vymyslelo šest členů Klubu mládeže. Nejstarší z nich právě dokončili střední školu. Nejmladší mladší ještě navštěvují základní školu.

Cesta časem

„Téma letošního příměstského tábora se zrodilo v loňském roce. Tehdy nás napadlo, že bychom mohli cestovat i v čase. První den účastníci vstoupili do stroje času – ztlumili jsme světla, pustili elektronickou hudbu a vrátili se v čase. Dnes jsme například ve starověkém Římě. Byli jsme už ve středověké Evropě, ve starém Egyptě, v pravěku. Zítra se vydáme do budoucnosti,“ vysvětluje Agata Bartnicka.

„Děti soutěží ve hře, kterou jsme pro ně vymysleli, ve dvou skupinách: Objevitelé a průzkumníci. Na konci spočítáme hvězdičky, tj. body získané během každého dne. Doufáme, že týmy dosáhnou stejný počet. Chceme, aby účastníci mohli během těchto pěti dnů soutěžit, aby se nenudili, ale aby na konci nebyli vítězové a poražení,“ dodala Agata Bartnicka.

Minulou středu se účastníci vydali na výlet do Archeoparku v Chotěbuzi. Děti, které se budou účastnit druhého tábora, pojedou do DinoParku v Ostravě.

Skvělá parta z Klubu mládeže

„Je důležité poznamenat, že členové našeho Klubu mládeže jsou velmi semknutou skupinou, která se rozhodla rozvíjet své aktivity tímto směrem. Mají skvělý přístup k dětem. Žáci je mají velmi rádi. My starší už jsme pro ně autority a oni jsou pro ně jako starší sourozenci,“ říká Renata Szkucik, předsedkyně Místní skupiny PZKO.

Tábory bychom nemohli uspořádat bez podpory Funduszu Rozwoju Zaolzia, Generálního konzulátu v Ostravě a města Třince. Podporují nás také rodiče. Letos nám například dvě rodiny poskytly bezplatné testy na covid,“ zdůraznila Renata Szkucik.

(SG)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Gorolskiswieto.cz

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Kancelarii Prezesa Rady Ministrów w ramach konkursu Polonia i Polacy za Granicą 2023-2024.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/ów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego.