Minulou neděli 20. června se konal cyklistický výlet pořádaný Polským turisticko-sportovním spolkem Beskid Śląski. Byla zvolena nejkratší varianta trasy, která měla 35 km. Navzdory vedru se na startu objevilo dvacet cyklistů (včetně tří cyklistek).

Výlet začínal z vlakového nádraží v Karviné krátce po 9:00. Kromě členů „Beskdiu“ se ho zúčastnili také cyklisté ze spřáteleného cyklistického klubu „Ondraszek“ PTTK Cieszyn i ostatní zájemci. Výlet vedl Ladislav Michalík.

Protože trasa nebyla dlouhá a vedla převážně po cyklostezkách v rovinatém terénu, nebylo třeba dělat mnoho přestávek. Nicméně první přestávka byla u dřevěného kostela sv. Anny v Gołkowicích. Během další přestávky si cyklisté na jednom z odpočívadel dali svačinu. Pak se zastavovali už jen na chvíli.

Skupina dorazila zpět do Karviné již ve 12.30. Ti, kteří spěchali domů, jeli vlakem. Ostatní se naopak rozhodli vrátit domů na kolech.

Tématem stezky je železnice

Železná cyklotrasa je 55 km dlouhý okruh podél česko-polské hranice. Zahrnuje obce Godów, Jastrzębie-Zdrój, Zebrzydowice, Karvinou a Petrovice u Karviné. Hlavním tématem stezky je železnice, protože měla velký vliv na hospodářský a infrastrukturní rozvoj zdejších měst a život jejich obyvatel.

Na polské straně stezka využívá staré a nepoužívané železniční tratě, na kterých byla vybudována velmi kvalitní cyklostezka s povrchem z minerální pryskyřice. Je dlouhá asi 15 km a tvoří významnou část polské části stezky.

V Karviné se jezdí po cyklostezkách, parkových alejích a cyklostezce na nábřeží řeky Olzy. Navíc na obou stranách hranice vede stezka po silnicích s velmi malým provozem. Na trase jsou také úseky polních a lesních cest, které by pro silniční kola neměly představovat problém.

Výletu „Beskidu“ se může zúčastnit kdokoli

Tempo nedělního výletu bylo turistické (cca 15 km za hodinu), takže bylo přizpůsobeno schopnostem průměrného cyklisty, který se tomuto sportu věnuje rekreačně.

(SG)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego