ČESKÝ TĚŠÍN / Dokumentační centrum Kongresu Poláků v České republice zve na výstavu „Janina Górniak – harcerka a módní návrhářka“. Výstava se bude konat v sídle KP v České republice od 14. května do 17. června letošního roku.

Janina Górniak se narodila ve Svibici, kde se věnovala harcerské činnosti. Po ukončení studia na základní škole studovala na Státní škole dekorativních umění v Krakově a na Kunstgewerbe Schule ve Vídni. V Krakově si otevřela vlastní ateliér – uměleckou tkalcovskou dílnu.

Již v mládí se proslavila jako návrhářka dámských oděvů, večerních šatů, ale také divadelních a historických kostýmů. Jako devatenáctiletá se zúčastnila výstavy užitého umění v Paříži. Pařížské módní domy Rodier a Chanel používaly ve svých kolekcích její látky a vzory.

(SG)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Reklama

REKLAMA Reklama
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego