USTROŇ / I když od nejkrásnějších svátků v roce uběhl téměř měsíc, jejich atmosféru může navodit muzikál „Bożonarodzeniowa Historia“ (Vánoční příběh). Akce se uskuteční v pátek 24. ledna v sále Městského kulturního domu „Prażakówka” na Daszyńského ulici v Ustroni. Muzikálové představení bude možno zhlédnout dvakrát, poprvé v 17.00, podruhé v 19.00 hodin. 

Pořadatelem je Chrześcijańska Fundacja „Życie i Misja“ (Křesťanská nadace Život a mise) se sídlem v Ustroni.  Nadace vznikla v roce 1990. Tím pádem je jednou z prvních křesťanských organizací v současném Polsku.

Historická zajímavost

První zmínky o ustroňské „Prażakówce”, sahají přelomu 17. a 18. století. Objekt původně sloužil jako hospoda. V roce 1885 se jejim majitelem stal Čech Jiří Pražák. 

Na začátku 20. století Pražák daroval budovu místnímu evangelickému sboru.V roce 1928 započala výstavba druhé části objektu, kde potom vznikl Dům mládeže. 

Během druhé světové války budovu převzali Němci. V roce 1966 „Pražakovku” koupil závod Kuźnia Ustroń, který změnil její název na Závodní kulturní dům „Kuźnik”. 

V roce 1997 se budova stala majetkem města a jako Městský kulturní dům obdržela původní název „Prażakówka”.

(gam)

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego