KARVINÁ / V sobotu 16. listopadu jsme se potkali tentokrát netradičně. 45 let po založení Klubu mládeže (který je již v důchodovém věku), klubu, který byl vytvořen jako součást Místní skupiny PZKO Karviná Nový Jork. Tato místní skupina už mnoho let neexistuje, ačkoli v době, kdy stará Karviná byla naživu, byl velmi aktivní.

Setkání se konalo v kostele sv. Petra z Alkantary, který místní nazývali starý kostel a později křivý nebo také karvinská Pisa. Stojí sám, symbol starého života v této části města, bez života, jako nedaleký hřbitov nebo věže neexistujícího dolu Gabriela.

Setkalo se nás 33. Průvodce v kostele Bronek Szyja nám připomněl historii kostela, navštívili jsme jeho zdi, poslouchali jsme varhanní hru Jadzi Szyja, zpěv Bronka Szyja a třešničkou na dortu bylo uvedení písně Ojcowski dom a Ave Maria od naší kolegyně Małgosi Patrasowej (Cachel).

Vyrazili jsme auty od kostela a navštívili jsme místa, kde kdysi stály naše domy, školky, školy, obchody, nemocnice, taverny, pekárny a hřbitov, a Henio Cachel připravil mapy a fotografie, jak to zde kdysi vypadalo. Porovnávali jsme místa na fotografiích a ve skutečnosti, někdy jsme hádali, kde se co nacházelo. 

Další část setkání se konala v Domě PZKO Orlova Poruba. Zde jsme si pochutnali na skvělé večeři. Nechyběla loterie, zábava a rozhovory. K Old Boys Band se přidal také kolega Józek Lugsch se sólistou Zbyszkem Letochem.

A večer jsme se vrátili pod taktovkou Henia Cachly do sedmdesátých let a zahájili jsme 53. WIEMUROZ aneb Večer zábavní hudby, který měl své začátky v roce 1974 v PZKO Karviná Nový Jork.

Byla také připravena výstava – staré fotografie, knihy o staré Karviné, zprávy ze setkání Místní skupiny, promítání fotografií a videí z předchozích setkání.

Děkujeme všem výše uvedeným a především hlavním organizátorům.

Krystyna Souček

Komentáře



CZYTAJ RÓWNIEŻ



REKLAMA Těrlické Filmové léto

REKLAMA
Ministerstvo Kultury Fundacja Fortissimo

www.pzko.cz www.kc-cieszyn.pl

Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky a Rady vlády pro národnostní menšiny.
Projekt finansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu pn. Polonia i Polacy za granicą 2023 ogłoszonego przez Kancelarię Prezesa Rady Ministrów.
Publikacja wyraża jedynie poglądy autora/autorów i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie im. Jana Olszewskiego